Vizita oficială a dlui Miloš Vystrčil – președintele Senatului Republicii Cehe, în Camera Deputaților

În calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ, am făcut parte din delegația oficială de primire a reprezentanților Republicii Cehe, la întrevederea desfășurată la Camera Deputaților.

Subiectele abordate au inclus:
🔺Sprijinul pentru 𝐚𝐝𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐥𝐚 𝐒𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐥 𝐒𝐜𝐡𝐞𝐧𝐠𝐞𝐧;

🔺Încurajarea Republicii Cehe de a se alătura Forumului de Inovare și celui de Investiții din cadrul 𝐈𝐧𝐢𝐭̦𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞𝐢 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝟑 𝐌𝐚̆𝐫𝐢, consolidând astfel cooperarea în această inițiativă regională;

🔺Accentul pe securitatea Flancului Estic este esențial, iar regiunea Mării Negre devine o preocupare majoră, din cauza creșterii riscurilor de securitate ca rezultat al războiului ruso-ucrainean. Dl președinte al Senatului ceh a subliniat “𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐟𝐮𝐧𝐝𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐚𝐩𝐚̆𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞.”

🔸De asemenea, s-au subliniat oportunitățile privind 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐞 𝐛𝐢𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞, prin colaborare în domenii precum energia, transporturile, logistica, turismul, agricultura și securitatea alimentară, în contextul evoluțiilor geopolitice și economice actuale.
‼Volumul schimburilor comerciale între cele două țări a atins un nivel record, de 6 miliarde de euro în 2022, înregistrând o creștere semnificativă. (+17,4% în raport cu 2021).

🔺🔺În ceea ce privește învățământul, există mai multe teme de interes în ceea ce privește experiența Rep. Cehe. Este important de subliniat faptul că în Cehia s-a reușit atragerea tinerilor spre învățământul profesional – 𝟕𝟎,𝟓 % dintre elevii din învățământul secundar superior (liceu) sunt înscriși în 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥, în timp ce media UE (UE 27) este de 48,7 % iar în 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝟒𝟎% (licee tehnologice).

🔺🔺De asemenea, rata de părăsire timpurie a școlii a fost în 𝐂𝐞𝐡𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝟔,𝟒% în 2021, în timp ce media UE (UE 27) a fost de 9,7 %; în 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟑 𝐝𝐞 𝟏𝟓%.

🔸România și Republica Cehă au legături bilaterale solide, întemeiate pe repere istorice comune. În ceea ce privește minoritatea cehă din țara noastră, anul acesta au fost aniversați 𝟐𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢𝐚 𝐢̂𝐧 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐭, adaugând un simbolism special relațiilor bilaterale actuale dintre cele două țări. Comunitatea românească din Cehia este formată din aproximativ 𝟓𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢.

Share this content: