Home Național ÎN ROMÂNIA A APĂRUT PANDEMIA PROIECTELOR DE TRANSFORMARE A PADURILOR ADEVĂRATE ÎN...

ÎN ROMÂNIA A APĂRUT PANDEMIA PROIECTELOR DE TRANSFORMARE A PADURILOR ADEVĂRATE ÎN PARCURI URBANE. PĂDUREA – PARC vs. PĂDUREA PRIMORDIALĂ.

8
0

Care este mai benefică pentru societate?

Mai jos puteți găsi povestea Pădurii Căldăraru, Cernica, Ilfov, (precum și a altor păduri din Romania) pentru care, au început demersurile de transformare dintr-o pădure adevărată de 115 ha clasificată sit Natura 2000, într-o pădure – parc / tematică / recreativă / educațională, dar pentru care însă, nu există acordul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

Până la acest moment cel puțin 2.500 de ha de păduri primordiale, din tară, în special în jurul marilor orașe au fost transferate UAT-urilor locale pentru transformarea acestora în păduri – parc.

Acest proiect nu este deloc singular sau “unic” așa cum îl prezintă promotorii acestuia, ci este doar unul dintre multele proiecte trase la “indigo” apărute de curând in Romania, sub forma unei “pandemii” de proiecte propuse de autoritățile locale din Romania și susținute in vederea atingerii unor obiective și interese mai degrabă private, de afaceri și nu în vederea satisfacerii intereselor publice.

Pana la acest moment din datele pe care le detinem, fusesera initiate si finalizate procedurile de transmitere si de amenajare a padurilor parc dupa cum urmeaza: 1700 ha la Brasov, 513 ha la Timişoara, 177 ha la Buzău, 144 ha la Suceava, 46 ha la Râmnicu Vâlcea, 40 ha la Cluj, 20 ha la Călimăneşti iar în curs de pregatire si definitivare erau padurile de 155 ha din Caldararu, Cernica- Ilfov, Bîrlad, 23.7 ha la Chiajna, Neptun, Novaci, 14 ha la Târgu Mureş.

Amploarea acestui fenomen, neadusă încă la cunoștința opiniei publice, este posibilă datorită vulnerabilităților legale ale Codului Silvic prezentate mai jos și care, au trecut pe sub “radarul” organizațiilor de mediu care au ca misiune protecție pădurilor / mediului înconjurător precum și pe sub cel al presei centrale din Romania.

În prezent multe dintre aceste proiecte, promovate pe diverse căi, ca fiind “benefice”, “non-invazive”, au fost deja implementate sau sunt în curs de implementare în diferite stadii, fără să se cunoască necesitatea, oportunitatea și scopul real al acestora și nici impactul negativ al unor asemenea parcuri asupra biodiversității, florei, avifaunisticii / ecosistemelor pădurilor originale și de asemenea, fără să fie prezentate publicului larg efectele negative pe, termen mediu și lung ale urbanizării pădurilor primordiale, asupra omului, mediului înconjurător și al societății în general.

pentru mai multe detalii privind documentarea prezentarii Dvs. accesati materialul prezentat aici:

“Protejam padurea Caldararu – Cernica sau o transformam in parc de distractie ?! Parcul Natural Zero Waste” din Portal Vox Cernica

PORTAL VOX CERNICA

Share this content: