Home Blog

Programul Potaissa Spa în minivacanta de Paste

🌸Sărbătorile Pascale sunt aproape, și pentru că în acest an cu prilejul zilelor libere se creează o minivacanță vă anunțăm că, programul zilelor de sărbătoare, pentru Potaissa Spa este următorul:

✅️1 Mai 2024 ➡️ 9.00 – 21.30
✅️2 Mai 2024 ➡️ 9.00 – 21.30
✅️3 Mai 2024 ➡️ 9.00 – 21.30
✅4 Mai 2024 ➡️ 9.00 – 16.30
✅️5 Mai 2024 ➡️ 9.00 – 21.30
✅️6 Mai 2024 ➡️ 9.00 – 21.30
✅️7 Mai 2024 ➡️ 12.00 – 21.30

🪄Vă dorim sărbători binecuvântate, cu pace în suflete și în case. Să vă bucurați de zile senine, pline de zâmbete și relaxare! 🐇🐣🌟🎀

Paste

Program

PotaissaSpa

ComplexulBalnearPotaissa

Hoț de buzunare, arestat la Târgu Mureș

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș au identificat, la data de 16 aprilie a.c., un bărbat de 59 de ani, din orașul Ungheni, cercetat pentru o faptă de furt din buzunar. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Cel în cauză este bănuit că, la data de 29 februarie a.c., aflându-se într-o societate comercială din municipiul Târgu Mureș, ar fi sustras un telefon mobil aparținând unei femei de 67 de ani, din buzunarul exterior al hainei pe care aceasta o purta.

În urma activităților investigativ-operative derulate, polițiștii l-au identificat pe cel în cauză și l-au condus la sediul unității de poliție, în vederea continuării cercetărilor.

Pe numele său, polițiștii au emis o ordonanță de reținere, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Mureș, pentru executarea măsurii.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea activității infracționale, în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de furt.

***

RESPECTAȚI RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR PENTRU A VĂ PROTEJA DE HOȚII DE BUZUNARE!

Specificul furturilor din buzunare constă în faptul că locul de acţiune este unul restrâns, de regulă favorizat de aglomeraţie, poziţia hoţului fiind permanent riscantă.

În general, pe timp de zi, furturile se comit în mijloacele de transport în comun, magazine, pieţe, în special la anumite ore, atunci când oamenii merg spre serviciu sau spre casă, sunt grăbiţi, hoţii profitând de neatenţia acestora.

Comportamentul caracterizat prin neglijenţă contribuie la comiterea acestui gen de fapte. Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid „scut” împotriva hoţilor şi a altor genuri de infractori.

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite:

-Evitați locurile aglomerate și nu păstrați în același loc portmoneul, telefonul mobil, banii, cheia autoturismului sau orice alte obiecte de valoare;

-Aveți grijă unde țineți banii sau cardurile sau orice alte bunuri de valoare! Buzunarele exterioare ale hainelor, buzunarul din spatele pantalonilor sau poşeta deschisă sunt tentante pentru hoți!

-Evitaţi conversaţiile cu persoane necunoscute; Hoţii care fură din poșete/genţi şi buzunare pot „acționa” în grup, iar rolul unuia dintre ei poate fi acela de a distrage atenţia în timpul în care altul acţionează;

-La cumpărături, nu uitați că portmoneul sau telefonul mobil nu se țin în coș sau în buzunarele exterioare ale hainelor/genților! Când așteptați la rând, acordați atenție persoanelor care se înghesuie sau se apropie prea mult de dumneavoastră!

De asemenea, polițiștii atrag atenția asupra metodelor la care pot recurge hoții de buzunare pentru a intra în posesia bunurilor dumneavoastră! Profitând de neatenție sau confuzia persoanelor vătămate, aceștia se pot recomanda a fi o cunoștință, o rudă îndepărtată sau un prieten vechi, recurgând în cele din urmă la o apropiere fizică ce implică automat și apropierea de buzunare, genți sau bagaje.

-Dacă o persoană necunoscută se recomandă a fi o cunoștință veche sau o rudă îndepărtată, evitați, pe cât posibil, apropierea fizică de aceasta!

-Verificați-vă buzunarele și gențile imediat după ce ați interacționat cu persoane necunoscute în diverse împrejurări și sesizați de îndată polițiștii în situația în care constatați că vă lipsesc bunuri!

Tânăr de 19 ani și copil de 10, loviți de mașină la Sângeorgiu de Mureș

La data de 18 aprilie 2024, în Sângeorgiu de Mureș, a avut loc un accident rutier, cu victimă.

Incidentul s-a produs între un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din Maramureș și un minor, de 10 ani, din Sângeorgiu de Mureș, angajat în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni.

Victima a fost transportată la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul rutier.

Ciprian Dobre: Din păcate,  PSD nu s-a alăturat proiectului candidaților comuni. PNL îi susține pe Horațiu Suciu la Primăria Târgu Mureș și pe Mara Togănel la președinția CJ Mureș

Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a anunțat, după ședința Biroului Permanent Național, că formațiunea sa va merge fără PSD în alegerile locale din 9 iunie, atât la nivelul Consiliului Județean Mureș, cât și la nivelul municipalității Târgu Mureș. Astfel, PNL Mureș îi va susține pe Mara Togănel la președinția Consiliului Județean Mureș și pe Horațiu Suciu la Primăria Municipiului Târgu Mureș. Dobre a arătat că e în continuare optimist că până la urmă se va ajunge la susținerea unui candidat comun cu PSD.

          “Așa cum până la urmă cred că știe toată lumea, proiectul nostru a fost acela de a veni pentru Târgu Mureș și pentru mureșeni, de a veni cu un candidat comun. Eu cred că prin asta ne-am fi arătat maturitatea și prin asta am fi arătat că de fapt tot ce este în jurul candidaturii primarului municipiului Târgu Mureș, ce este în jurul candidaturii președintelui Consiliului Județean Mureș este în folosul târgumureșenilor, respectiv al mureșenilor. Aceasta ar fi trebuit.. eu sunt în continuare optimist… să reușim susținerea lui Horațiu Suciu candidat independent la Primăria Municipiului Târgu Mureș și pentru Mara Togănel, lucru validat în ședința de Birou Permanent Național, pentru președinția Consiliului Județean”, a declarat Ciprian Dobre.

          Președintele PNL Mureș a precizat că BPN a fost de acord ca liberali să nu aibă candidat propriu la Primăria Municipiului Târgu Mureș, ci să îl susțină pe profesorul universitar Horațiu Suciu ca independent. Aprobarea BPN pentru intrarea în campanie fără Partidul Social Democrat, atât la CJ Mureș, cât și la nivelul municipiului vine, potrivit lui Dobre, după ce în discuțiile pe care le-a avut la cel mai înalt nivel cu PSD  în vederea susținerii proiectului unui candidat comun la Primăria Târgu Mureș a tot fost amânat.

          “Eu cred că pentru Târgu Mureș, dacă discutăm serios, ca niște oameni serioși, și nu niște oameni care au alte interese, eu cred că atât târgumureșeenii cât și mureșenii își doreau atât de la PNL, dar mai cu seamă de la PSD, să vină și ei să adere la acest proiect, adică să avem candidat comun (pe Horațiu Suciu). Eu cred că de fapt aceasta este cheia în care trebuie să fie abordată această campanie electorală, dar încă o dată: eu sunt încă optimist că toate aceste lucruri încă pot fi atinse”, a spus el.

          Dobre a adăugat că proiectul susținerii comune a candidaturii lui Horațiu Suciu a venit după discuții cu târgumureșenii și că, chiar dacă nu îi este indiferent câți reprezentanți va avea PNL în Consiliul Local Târgu Mureș, el crede că interesul târgumureșenilor trebuie să primeze, iar acesta este de a avea un om capabil în fruntea urbei. 

          “Cred că nimeni nu-și dorește – și la Primărie, și la președinția Consiliului Județean Mureș, să mergem toți cu candidații noștri. Aceea ar fi fost calea ușoară. (…) Eu cred că în acest parteneriat contează două părți: candidatul Horațiu Suciu și târgumureșenii. Și târgumureșenii, să știți că îmi exprim totala încredere că vor înțelege corect și perfect”, a spus Dobre.

          Potrivit acestuia, PNL a fost “absolut transparent” în legătură cu acest proiect politic, care din septembrie anul trecut și până în febriarie, când Horațiu Suciu și-a anunțat intenția de a candida, a avut timp destul să se coacă.

          “Eu am ieșit public, am vorbit public despre proiecția și proiectul partidului nostru despre Târgu Mureș. Alegerile vor valida sau invalida acest proiect”, a conchis el.

Biroul de Presă PNL Mureș

Ce informații despre comercianții online vor fi raportate la ANAF

Până pe 30 aprilie, prestatorii de servicii de plăți online trebuie să transmită către ANAF prima raportare trimestrială despre beneficiarii plăților transfrontaliere din sistemul lor. Supranumită CESOP (Sistemul Electronic Central de Informații de Plată), raportarea îi vizează pe comercianții online care încasează peste 25 de plăți transfrontaliere în fiecare trimestru. Informațiile vor fi detaliate, reiese din instrucțiunile formularului 396 pregătit de ANAF

Declaraţia informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată” se va depune exclusiv online, până cel târziu la sfârşitul lunii care urmează după expirarea trimestrului respectiv. Ce va conține, printre altele:

 • Numele beneficiarului plății, inclusiv denumirea juridică și denumirea comercială, și adresa
 • Codul TVA/NIF, codul IBAN sau orice alt identificator
 • Restituire: dacă tranzacția este o restituire, se menționează legătura cu tranzacția anterioară raportată
 • Suma, moneda, data și ora efectuării operațiunii de plată sau a restituirii
 • Statul membru de origine a plății primite de beneficiar și informații privind locul unde se află plătitorul, inclusiv mențiuni care indică prezența lui în spațiile fizice ale comerciantului în momentul plății.

Datele vor fi centralizate în CESOP și puse la dispoziția experților antifraudă din statele membre, prin rețeaua Eurofisc. Următoarele termene de raportare, după cel din 30 aprilie, sunt 31 iulie, 31 octombrie, 31 ianuarie 2025. 

FII ATENT  LA CE DAI ,,CLICK”!

Tehnologia și lumea virtuală au intrat atât de natural în rutina noastră zilnică, încât în prezent nu ne mai putem imagina o zi fără a fi la ”un click distanță” de orice informație.

Cu siguranță, în zilele noastre,  nu ne mai rezumăm doar la informație, întrucât beneficiem de luxul de a face orice fel de tranzacții în mediul online sau de a ține legătura cu persoanele dragi de la distanță, precum și de multe alte oportunități.

Ca în orice domeniu, avantajele pe care lumea virtuală le pune la dispoziție au și un revers al medaliei, întrucât și în acest cadru există riscul de a se produce infracțiuni.

Multe dintre infracțiunile comise în mediul online urmăresc obținerea datelor de identificare ale cardurilor bancare în vederea efectuării de tranzacții financiare, cea mai frecventă și facilă metodă fiind cea de ”phishing”.

CE ÎNSEAMNĂ METODA PHISHING?

La bază, ,,phishing-ul” este o metodă frauduloasă prin care se încearcă obținerea unor date personale sau confidențiale, precum detaliile cardurilor bancare, parole sau cifre numerice unice.

Cei care se ascund în spatele acestor fraude informatice primesc astfel acces la dispozitive sau conturi private, fără ca utilizatorii să fie conștienți că le-au oferit acestora detaliile necesare.

,,Momeala” întinsă de atacatori se poate prezenta sub mai multe forme și o putem regăsi pe rețelele de socializare frecventate, pe e-mail, dar chiar și prin mesagerie!

Iată câteva exemple:

exemplu-phishing-1-1024x894 FII ATENT  LA CE DAI ,,CLICK”!
exemplu-phishing-2-1024x931 FII ATENT  LA CE DAI ,,CLICK”!

De asemenea, această metodă frauduloasă poate utiliza și interfața vizuală a unor site-uri de intermediere vânzări. În acest din urmă caz, autorii se arată interesați de achiziționarea unor bunuri oferite spre vânzare de către utilizatorii platformei de intermediere vânzări și încearcă să determine vânzătorii să-și dezvăluie datele de identificare ale cardurilor bancare, sub pretextul că în acest mod vor încasa banii pentru bunul oferit spre vânzare.

Astfel, aceștia transmit un link către o pagină web falsă, asemănătoare ca și denumire și aspect vizual cu platforma de intermediere vânzări, iar ulterior introducerii datelor bancare, acestea sunt folosite pentru efectuarea de tranzacții financiare în mod fraudulos către diferiți comercianți din străinătate.

De asemenea, este de precizat faptul că pagina falsă ar putea copia identitatea vizuală și a unor alte companii cunoscute, cum ar fi cele de curierat sau servicii poștale .

O particularitate a acestei modalități de obținere a datelor de identificare a cardurilor bancare o reprezintă faptul că autorii abordează vânzătorul în afara platformei de intermediere vânzări, fiind utilizate diverse aplicații de mesagerie online.

Totodată, în cadrul discuției pot fi identificate unele greșeli gramaticale sau de ortografie, specifice traducerii automate dintr-o limbă în alta.

Pentru a vă proteja de astfel de fapte, țineți cont de următoarele sfaturi:

– Nu accesați link-uri primite din surse necunoscute și nu introduceți date personale/bancare pe platforme neverificate! Accesați, pe cât posibil, doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat. De asemenea, țineți cont și de faptul că unele pagini web accesate pot fi false, putând copia identitatea vizuală a unei platforme cunoscute;

– Nu descărcați aplicații pe device-urile utilizate, la recomandarea unor persoane necunoscute!

-Nu uitați: promisiunile de câștig rapid sau ,,urgențele” sunt semne ale unor eventuale tentative de fraudă!

– Dacă ajungeți în punctul în care purtați conversații cu presupușii parteneri comerciali pe aplicații de mesagerie online, acordați un plus de atenție greșelilor de exprimare, a celor ortografice sau gramaticale, specifice traducerilor automate! În anumite situații, acestea ar putea fi semne ale unei eventuale încercări de compromitere a datelor bancare;

-Țineți cont de faptul că, în astfel de situații, de cele mai multe ori, persoanele de rea-credință evită discuțiile telefonice;

– Sesizați de îndată orice tentativă de fraudă comisă în mediul online! În cazul în care constatați retrageri suspecte din contul dumneavoastră, este vital să vă adresați cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul și eventuale tranzacții ilicite din cont, precum și să semnalați cele întâmplate celei mai apropiate unități de poliție!

Pentru mai multe informații relevante în domeniul siguranței online, polițiștii vă încurajează să accesați pagina Directoratului National de Securitate Cibernetică (www.dnsc.ro) .

Totodată, reamintim de cursurile e-learning pentru copii și adulți, pe tema siguranței cibernetice, ce pot fi accesate pe pagina www.sigurantaonline.ro.

Acestea cuprind informații despre siguranța banilor pe internet, dependența de internet, prevenirea pornografiei infantile și gestionarea datelor online. Cursurile destinate adulților vizează securitatea cibernetică – acces general și securitatea digitală a copiilor.

Nu uitați: INFORMAREA este primul pas spre SIGURANȚĂ!

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

3 victime, dintre care un copil, după accidentul dintre Luduș și Chețani

Atât IPJ Mureș, cât și ISU au prezentat informații despre accidentul violent produs între Luduș și Chețani.

„Astăzi, în jurul orei 15:30, pe DN15 E60, la ieșire din Luduș, a avut loc un accident rutier între două autoturisme conduse de doi bărbați, de 40 și 48 de ani, din Luna și Luduș.

Cei doi șoferi, precum și un minor, de 8 ani, au suferit leziuni, fiind transportați la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

De asemenea, conducătorii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier.”, transmite IPJ Mureș.

Le mulțumim surselor noastre pentru fotografii și informațiile preliminare!

Video: Coliziune FRONTALA intre Chetani si Ludus

Doua autoturisme s-au izbit violent pe DN15, intre Chetani si Ludus.

Traficul e paralizat pe ambele sensuri de mers si la fata locului intervine SMURD si Politia.

Vom reveni cu informatii oficiale.

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, la Conferința „Epopeea brățărilor regale dacice” de la UMFST

Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept și programul de studii de masterat Istorie și turism cultural, participă astăzi, 17 aprilie 2024, ora 11:00, în Aula Magna (str. Nicolae Iorga, nr. 1), la conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”, susținută de prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019).

Conferința va fi asociată cu prezentarea filmului documentar „The Hunt for Transylvanian Gold”, o productie Kogainon Films Boston, SUA. La eveniment sunt invitați să participe, alături de studenti, toți cei interesați de acest subiect.

Ce motive de frustrare au angajații români (sondaj)

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, potrivit unui sondaj realizat de eJobs.ro şi Up România. Principalele motive de frustrare sunt salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale.

Iată principalele concluzii ale sondajului:

34% dintre angajaţi au diverse nemulţumiri în legătură cu jobul lor actual, în timp ce 7% se declară foarte nemulţumiţi. La celălalt pol, 54% dintre respondenţi spun că sunt mulţumiţi, iar 6% foarte mulţumiţi de mediul de lucru şi de etapa în care se află cariera lor.

Deşi ar fi tentaţi să-și găsească un alt loc de muncă, 32,3% spun că nu au găsit încă o variantă mai bună. Alţi 11,8% care consideră că piaţa nu le oferă alte opţiuni.

Peste 26% dintre respondenți deja caută şi aplică la alte joburi şi spun că nu vor mai rămâne mult timp în locul în care se află acum, iar 5,9% şi-au dat deja demisia şi urmează să plece. 

Aproape 44% dintre cei aflați pe punctul de a-și da demisia spun că o contraofertă salarială i-ar putea face să se întoarcă din drum, iar 12,7% s-ar răzgândi dacă angajatorul actual le-ar oferi un pachet de beneficii mai generos. 

Percheziții la Valea Largă și Cucerdea într-un dosar de LUPTE DE CÂINI!

Știți cu ce se mai ocupă crescătorii de animale din Valea Largă și Cucerdea? CU LUPTE DE CÂINI?

În urmă cu 20 de minute, IPJ Mureș a remis publicității un comunicat de presă privind efectuarea unor percheziții în cele două localități.

„La data de 16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul I.P.J Mureș au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar de urmărire penală aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduș, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de organizare de lupte între câini.

La activități au fost identificate mai multe exemplare canine din diferite rase, dintre care doi câini din rasa metis de Ciobănesc de Asia Centrală despre care există date că ar fi fost folosiți la lupte între câini. Au fost emise ordine de plasare în adăpost a acestora, fiind totodată întocmit un dosar penal pentru deținerea a patru exemplare canine care aveau urechile cupate.

De asemenea, a mai fost identificat un exemplar canin ținut în condiții necorespunzătoare, fără apă, hrană și adăpost, fiind emis ordin de plasare în adăpost, deținătorul fiind sancționat contravențional cu amendă de 3.000 de lei.

În urma acțiunii, au mai fost aplicate alte 9 sancțiuni contravenționale, conform OUG nr. 155/2001, în valoare totală de 15.000 de lei, pentru neidentificarea prin microcipare sau nesterilizarea mai multor exemplare canine identificate.

De asemenea, la una dintre locații, au fost descoperite 5.460 de fire de țigarete deținute în afara antrepozitului fiscal, care au fost ridicate de polițiștii din cadru Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, pentru continuarea cercetărilor.

La percheziții au participat polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, fiind sprijiniți de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureș.”, este mesajul celor de la IPJ.

Potrivit surselor noastre, deși IPJ nu spune, perchezițiile au fost la Valea Largă și la Cucerdea.

Arcași la orizont | Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor la Călugăreni, Mureș

Armele și echipamentul soldaților romani din Călugăreni vor fi în centrul atenției sâmbătă, 20 aprilie, între orele 10.00 și 18.00, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor, care va avea loc în Parcul Arheologic de la Călugăreni. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere arme romane și replicile lor, să participe la activități de pedagogie muzeală, să-și testeze abilitățile într-un concurs de tir cu arcul și să asiste la simularea unei săpături arheologice.

Trupele auxiliare făceau parte integrantă din armata romană, cel mai important aspect în organizarea și trasarea limesului fiind apărarea granițelor și controlul rutelor comerciale. Astfel, fiecare punct strategic beneficia de unități militare care contracarau stilul de luptă al inamicului.

Fiecare tactică de luptă necesita armament și echipament militar diferit, rezultând într-un patrimoniu arheologic extrem de variat de-a lungul secolelor.

Cod galben de ploaie și grindină în județul nostru

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 16 aprilie, ora 14 – 18 aprilie, ora 20

Fenomene vizate și zone afectate: conform textului

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest. Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp. Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 16 aprilie, ora 15 – 17 aprilie, ora 15

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Zone afectate: Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane

În intervalul menționat, în Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 km/h, izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Accident GRAV langa Sighisoara

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara au fost solicitați cu puțin timp în urmă să intervină pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și de prim-ajutor în urma producerii unui accident rutier pe raza localității Albești.

La fața locului au fost alocate o autospecială de stingere și un echipaj SMURD tip B2.

În accidentul rutier au fost implicate o autoutilitară și un autoturism.

În urma evenimentului a rezultat o victimă conștientă, cooperantă de cod galben care a fost transportată la UPU Târgu Mureș.

Concomitent s-au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.

Lt. Călușeri Alexandra

Felicitari, handicapatilor! Ati mai dat foc la o padure!

Oare cat de handicapat sa fii, ca sa dai foc la vegetatie LANGA PADURE?

Ei… atat de handicapati! De o zi se lupta sute de pompieri sa repare ceea ce au distrus o mana de handicapati!

Intervenție pentru stingere unui incendiu de fond forestier

În aceste momente, pompierii militari acționează pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de fond forestier, în zona localității Lăpușna.

În teren s-au deplasat forțe și mijloace din cadrul Detașamentului de Pompieri Reghin, precum și forțe și mijloace din cadrul Ocolului Silvic Mureș, Salvamont Mureș și S.V.S.U. Ibănești.

Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

Lt. Călușeri Alexandra

La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu flacără, la nivelul unei păduri de rășinoase, pe aproximativ 20 ha, echipajele acționând pe un teren greu accesibil, versanții fiind extrem de abrupti.

Intervenția pompierilor și a personalului în sprijin se concentrează, în principal, pe crearea unei linii de protecție pentru limitarea propagării incendiului.

La nivelul inspectoratului s-a activat grupa operativă și se deplasează pe teren.

Acțiunea de stingere este în dinamică.

Având în vedere condițiile meteorologice (vântul puternic), misiunea pentru localizarea și limitarea incendiului este încă în dinamică.

Incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 40 hectare.

În jurul orei 19:00, la locul indicat s-au suplimentat forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighișoara și Secția de Pompieri Sărmașu, respectiv 40 pompieri militari, precum și 40 de lucrători din cadrul Ocoalelor Silvice Lăpușna și Fâncel și patru pompieri voluntari din cadrul SVSU Ibănești.

Update incendiu fond forestier

În aceste momente incendiul este localizat, se intervine pentru lichidare, acesta nu se mai manifestă cu flacără.

Pe timpul nopții lucrătorii direcției silvice cat și militarii din cadrul inspectoratului s-au retras din dispozitiv, totodată pentru protejarea zonei peste noapte au constituit dispozitive de protecție pe creasta versantului afectat. Aceste dispozitive sunt formate din mai multe echipe mixte, 15 lucrători ai direcției silvice și 20 pompieri militari.

În această dimineață s-a reluat acțiunile de lichidare a incendiului , se intervine pentru lichidarea focarelor ascunse, iar în sprijinul pompierilor mureșeni acționează forțe și mijloace din cadrul ISU Harghita.

Reamintim că în zona în care se intervine este una greu accesibilă, aspect care îngreunează intervenția echipajelor operative.

UPDATE INCENDIU FOND FORESTIER

În aceste momente incendiul nu se mai manifesta cu flacără, există multiple focare fumegând pe versantul afectat la cioate și litieră, dar pericolul de propagare a fost limitat la cele 40 de hectare.

În vederea optimizării acțiunii de răspuns pentru lichidarea incendiului produs la fondul forestier Lăpușna, a fost solicitat sprijin aerian.
S-a solicitat o aeronavă echipată cu configurație pentru stins incendii, din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Aceasta va intervenii dacă situația operativă o va impune.

Acțiunea de stingere este în dinamică.”, transmite ISU Mures.

Cum vor fi afectate companiile de greva de la Registrul Comerțului

Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel național. Angajații solicită Guvernului majorarea salariilor cu 15%, în condițiile în care ONRC este „instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiție”, potrivit unui comunicat al organizației sindicale. Ce presupune protestul?

 • În perioada 18-22 aprilie, angajații intră în grevă de tip japonez la nivel național. „Membrii de sindicat din ONRC vor purta banderole negre în semn de protest și își vor îndeplini atribuțiile de serviciu cu exces de zel”, se precizează în comunicat.
 • Situația s-ar putea schimba de săptămâna următoare, dacă sindicaliștii nu vor ajunge la o înțelegere cu Ministerul Justiției, în subordinea căruia activează ONRC. În intervalul 23-25 aprilie, începând cu ora 13:30 vor avea loc mitinguri la nivel național în toate județele, în fața instituțiilor. În data de 26 aprilie, începând cu ora 11:00, va avea loc un miting la sediul Ministerului Justiției. 
 • Sindicaliștii au anunțat că sunt dispuși chiar să intre în grevă generală. „Începând din luna august va fi declanșat conflictul colectiv de muncă”, au anunțat aceștia.

Punctul de vedere al IPJ Mureș, după accidentul de la Valea Pădurii

În această dimineață, în jurul orei 07.55, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a fost sesizat cu privire la producerea unui accident de circulație, pe DJ151 C, în comuna Valea Largă – sat Valea Pădurii.

Din primele informații, un bărbat de 45 de ani, în împrejurări ce urmează a fi stabilite cu exactitate din cercetări, ar fi fost accidentat pe partea carosabilă de un autovehicul, condus de un bărbat de 38 de ani, din direcția Valea Largă – Tritenii de Sus.

Din verificările preliminare mai reiese faptul că, bărbatul de 45 de ani, ar fi fost acroșat de autovehicul, după ce acesta ar fi coborât, în calitate de conducător auto, de la volanul unei autoutilitare, parcate la marginea părții carosabile.

În urma evenimentului, bărbatul de 45 de ani a fost rănit, iar din nefericire, în ciuda manevrelor de resuscitare acordate de către echipajele medicale la fața locului, a fost declarat decesul acestuia.

Conducătorul de 38 de ani a fost testat alcoolscopic, rezultatul testului de respirație fiind negativ.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, fiind continuate cercetările cu privire la circumstanțele concrete și dinamica producerii evenimentului.

Accident MORTAL la Valea Largă!

Un șofer de camion a fost omorât pe loc, pe Valea Pădurii din comuna Valea Largă, după ce a fost acroșat de o autoutilitară.

Potrivit martorilor oculari, victima ar fi ieșit cu propriul camion din curte și, în momentul în care s-a dus să închidă porțile curții ar fi fost acroșat în plin de șoferul unei autoutilitare, care venea din sens opus.

La fața locului a ajuns un echipaj SMURD care, după manevrele de resuscitare, nu a putut decât să pronunțe decesul.

Vom reveni cu punctul de vedere oficial al Poliției Române.

Tinerii români sub 29 de ani sunt campioni să evite să-și găsească primul job. Stagiile de pregătire ar putea fi soluția

 • Comisia Europeană a realizat o analiză asupra acțiunilor Uniunii Europene în materie de stagii pentru tineri plus principalele oportunități și provocări pentru a atrage acest segment de vârstă spre piața muncii.
 • România este o campioană negativă atunci când vine vorba de șomajul în rândul persoanelor sub 30 de ani sau când se analizează dorința tinerilor de a-și găsi un loc de muncă înainte de 29 de ani.
 • Doar 1% din tinerii români sub 29 de ani și care nu urmează studii sau cursuri profesionale sunt interesați activ să-și caute un loc de muncă. Și doar 2% din studenți au intenția să lucreze în perioada studiilor

Specialiștii Comisiei Europene au ajuns la concluzia că stagiile de pregătire ar putea fi soluția pentru a atrage persoanele sub 29 de ani în câmpul muncii. Mai exact, experții de la Curtea de Conturi Europeană au ajuns la concluzia că în studiul „Acțiunile UE vizând stagiile pentru tineri” că statele membre UE ar trebui să pregătească strategii de promovare a stagiilor la locul de muncă

Ponderea tinerilor care efectuează un stagiu înainte de a ocupa un loc de muncă obișnuit a crescut semnificativ în ultimii 10 ani. Studiile arată că stagiile le pot facilita tinerilor tranziția către un loc de muncă obișnuit. Analiza Curții de Conturi Europene oferă o imagine de ansamblu asupra acțiunilor și fondurilor UE care sprijină stagiile.

Ce este categoria NEET

O provocare majoră o reprezintă categoria tinerilor NEET ( (abrevierea pentru „Not in Education, Employment or Training” – tinerii care nu sunt angajați, nu urmează cursuri de educație sau formare profesională) și care se confruntă cu dificultăți ce îi împiedică să se integreze pe piața muncii. Persoanele sub 29 de ani care nu sunt active în câmpul munci și nu urează studii sau traininguri profesionale fac parte din NEET.

PersPectivele imediate ale Europei sunt strâns legate de cei 94 de milioane de tineri europeni cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani.

Șomajul constituie o problemă semnificativă în Uniunea Europeană, însă este deosebit de alarmant faptul că șomajul în rândul tinerilor este de două ori mai mare decât media generală, conform datelor Eurostat.

 • De exemplu, în ianuarie 2024, rata șomajului în rândul tinerilor (15 – 25 de ani) a fost de 14,9%, comparativ cu o rată generală a șomajului (20-64 de ani) de 6%.

440.000 de tineri nu muncesc

Citește continuarea aici

Accident cu 5 victime intre Corunca si Acatari

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au fost solicitați cu puțin timp în urmă să intervină pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și de prim-ajutor în urma producerii unui accident rutier la ieșirea din localitatea Corunca spre Acățari.

La fața locului au fost alocate o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare și două echipaje SMURD, dintre care unu cu medic.

Din primele informații în accidentul rutier au fost implicate două autoturisme, cu cinci victime.


În urma evenimentului au rezultat cinci victime conștiente, cooperante două de cod galben și trei de cod verde, patru dintre acestea au fost transportate la UPU Târgu Mureș

Concomitent s-au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.

Lt. CALUSERI ALEXANDRA – ISU MURES