De la momentul începerii procesului de vot și până la ora 12.00, la nivelul județului Mureș nu au fost înregistrate incidente electorale, de natură penală sau contravențională, care să afecteze desfășurarea procesului electoral.
Menționăm că, de la încheierea campanie electorale și până la începerea procesului de vot, angajații Ministerului Afacerilor Interne din județul Mureș au întocmit 4 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni, 3 dintre acestea privind ,,coruperea alegătorilor”, faptă prevăzută de art. 386 din Codul Penal și au aplicat 7 sancțiuni contravenționale în conformitate cu Legea nr. 115/2015.
Precizăm că 20 de persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, cu drept de vot, au solicitat exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei mobile.
Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.
Referitor la dosarele penale aflate în instrumentare de la încheierea campaniei electorale, evidențiem următoarele:
- La data de 8 iunie a.c., polițiștii orașului Sărmașu au fost sesizați de către un candidat la funcția de consilier local cu privire la faptul că ar fi fost apelat telefonic de un contracandidat și amenințat cu acte de violență. În cauză polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ,,amenințare” și continuă cercetările pentru a stabili împrejurările exacte ale evenimentului sesizat.
- La data de 8 iunie a.c., Poliția municipiului Târnăveni a fost sesizată cu privire la faptul că un candidat la funcția de primar al localității ar fi oferit băuturi alcoolice unor persoane cu intenția de a-i determina sa-l voteze. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru ,,coruperea alegătorilor”, cercetările find continuate.
- La data de 8 iunie a.c., polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Deda s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că 5 persoane ar fi promis și oferit unor cetățeni din comuna Răstolița sume de bani și produse alimentare în scopul determinării acestora să voteze un anumit candidat la funcția de primar. Cercetările continuă în acest caz în cadrul unui dosar penal privind ,,coruperea alegătorilor”.
- La data de 8 iunie a.c., Secția 9 Poliție Rurală Breaza a fost sesizată prin plângere de către un candidat la o funcție de primar cu privire la faptul că, în perioada anterioară, un contracandidat ar fi oferit unor cetățeni sume de bani în scopul de a-i determina să-l voteze. A fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a tuturor circumstanțelor în legătură cu evenimentul sesizat.
Share this content: