Home Administrație Un vis împlinit: magistrala de apă Luduș – Grebenișu de Câmpie a...

Un vis împlinit: magistrala de apă Luduș – Grebenișu de Câmpie a fost finalizată la termen!

30
0

2757 Un vis împlinit: magistrala de apă Luduș – Grebenișu de Câmpie a fost finalizată la termen! Au fost făcute primele teste și apa a ajuns, la prima probă, de la Luduș până la Tăureni. După înlocuirea unei garnituri și montarea a încă două pompe – la Șăulia și Miheșu de Câmpie – apa va ajunge pe întrega magistrală.

În paralel, s-a lucrat la rețelele interne, separat de proiectul privind aducțiunea principală. În unele comune s-au făcut deja teste și acestea funcționează.

Așadar, în comunele în care s-au finalizat deja și rețelele interne, se vor face legăturile cu aducțiunea principală și gospodăriile vor putea avea apă la robinete în luna ianuarie.

𝐂𝐨𝐧𝐝𝐮𝐜𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐋𝐮𝐝𝐮𝐬̦ – 𝐆𝐫𝐞𝐛𝐞𝐧𝐢𝐬̦𝐮 𝐝𝐞 𝐂𝐚̂𝐦𝐩𝐢𝐞 va asigura apa potabila pentru întreaga zonă (25 localități), deservind peste 10.000 de locuitori din comunele 𝐌𝐢𝐡𝐞𝐬̦𝐮 𝐝𝐞 𝐂𝐚̂𝐦𝐩𝐢𝐞, 𝐒𝐚̂𝐧𝐠𝐞𝐫, 𝐒̦𝐚̆𝐮𝐥𝐢𝐚, 𝐓𝐚̆𝐮𝐫𝐞𝐧𝐢, 𝐙𝐚𝐮 𝐝𝐞 𝐂𝐚̂𝐦𝐩𝐢𝐞, 𝐆𝐫𝐞𝐛𝐞𝐧𝐢𝐬̦𝐮 𝐝𝐞 𝐂𝐚̂𝐦𝐩𝐢𝐞.

Aducțiunea Luduș – Grebenișu de Câmpie a fost finanțată prin POIM, valoarea fiind de 38.500.000 lei fără TVA și având termen de executie 31.12.2023.

2705 Un vis împlinit: magistrala de apă Luduș – Grebenișu de Câmpie a fost finalizată la termen!O parte din etapele parcurse:

16 mai 2022: După ce am aflat că singurul proiect aprobat – parte din Master Plan – pentru județul Mureș, a fost cel legat de 𝐙𝐨𝐧𝐚 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐚 𝐍𝐢𝐫𝐚𝐣𝐮𝐥𝐮𝐢, am adresat o Întrebare ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, cu privire la proiectul de realizare a magistralei de apă Miheșu de Câmpie – Luduș, care părea că nu mai poate intra în execuție, nemaiavând finanțare în exercițiul financiar care urma să se încheie în decembrie 2023!

Întârzierile generate de contestațiile în instanță, a căror soluționare a durat aproape 5 ani de zile, au condus la concluzia că singura posibilitate pentru a putea respecta termenele este desprinderea din proiectul major cuprins în Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și a Magistralei Miheșu de Câmpie – Luduș, alături de cea din zona Valea Nirajului – care deja fusese scoasă la lictație.

Aceasta era unica soluție prin care cetățenii județului Mureș din zonele vizate să mai fi putut spera la alimentarea cu apă, într-un orizont de timp rezonabil.

5 iulie 2022: în ședinta AGA a ADIAQUAINVEST s-au aprobat 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐟𝐞𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐨-𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐢;

18 august 2022: S-a eliberat 𝐀𝐜𝐨𝐫𝐝𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮;

3 noiembrie 2022: au fost publicate pe SICAP 𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐦𝐚𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐞𝐢.

21 martie 2023 – Contractul de finantare a fost semnat, urmând semnarea contractului de executie a lucrarilor în data de 29martie 2023 și emiterea ordinului de începere a lucrărilor în 24 aprilie 2023;

2705 Un vis împlinit: magistrala de apă Luduș – Grebenișu de Câmpie a fost finalizată la termen!Celelalte două lucrări care completează “Magistrala Grebenișu de Câmpie – Luduș” – cu finanțare separate, tot pe POIM – sunt:

Lucrări pe sistemele de alimentare cu apă UAT Șăulia, UAT Miheșu de Câmpie, UAT Tăureni, UAT Zau de Câmpie, UAT Sânger, cu valoarea estimată fără TVA: 28.195299 lei

Gospodărie de apă și rețea de distribuție Grebenișu de Câmpie, cu valoarea estimată a lucrării fără TVA: 19.572.607 lei.

Felicitări constructorilor pentru promptitudine! Felicitări ADI Aquainvest pentru implicare în deblocarea proiectului! Multumesc și felicitări pentru implicare 𝐝𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐯𝐢𝐝𝐢𝐮 𝐃𝐚𝐧𝐜𝐮, 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭𝐢𝐯 𝐚𝐥 𝐀𝐃𝐈 𝐀𝐪𝐮𝐚𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭 – cel care a sesizat la timp că există pericolul ca această magistrală să nu mai poată fi inclusă la finanțare și executată la timp! Felicitări dlor primari pentru perseverență!

(Dumitrița Gliga, deputat PSD Mureș)

Share this content: