Ultimele activități organizate în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității au fost rezervate subiectelor referitoare la siguranța bunurilor și recomandărilor în legătură cu disparițiile sau plecările voluntare ale minorilor.
În total, în perioada 20 – 24 mai a.c., cu ocazia evenimentului național consacrat segmentului de prevenire, polițiștii din județul Mureș au organizat peste 170 de activități informativ-preventive cu aproximativ 5.000 de beneficiari.
JOI – Ziua prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului
Siguranța bunurilor personale trebuie să fie o preocuparea constantă a oricărui cetățean, iar însușirea recomandărilor transmise de instituțiile abilitate în acest domeniu poate preîntâmpina producerea unor evenimente neplăcute generate de doar câteva secunde de neatenție.
Astfel, joi, polițiștii de prevenire, alături de polițiștii din cadrul unităților de poliție din mediul rural și urban au desfășurat multiple activități de informare în comunitate pentru a reaminti cetățenilor principalele recomandări în legătură cu prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului.
Printre altele, s-a discutat despre asigurarea adecvată a ușilor și ferestrelor locuințelor, dar și a autovehiculelor, despre atenția care trebuie acordată bunurilor personale în zonele aglomerate sau slab iluminate, despre intențiile ascunse pe care le pot avea anumite persoane necunoscute, dar și despre importanța discreției pe platformele de socializare.
Educația pentru siguranță are un rol aparte și începe de la cele mai mici vârste, astfel că în aceeași zi, polițiștii de prevenire, dar și de la subunitățile de poliție din județ, au avut întâlniri cu școlarii și preșcolarii, fiind dezbătute, într-o formă accesibilă vârstei lor, cele mai importante informații referitoare la prevenirea furturilor. Acestora le-au fost înmânate diferite materiale și broșuri cu recomandări, pentru părinți sau apropiați.
Elevii Clasei Ștrumfilor de la Școala Gimnazială Traian din Târnăveni au fost și de această dată receptivi la lecția de siguranță a zilei.
De asemenea, la Liceul Tehnologic Gheorghe Șincai, elevii au luat parte la dezbateri organizate de polițiști, pe subiectul infracțiunilor contra patrimoniului și măsurilor de siguranță asociate.
VINERI – Ziua prevenirii disparițiilor de minori sau a plecărilor voluntare
Ultima zi din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității a avut ca și obiectiv creșterea gradului de conștientizare a minorilor cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare și a altor forme de dispariții.
Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității a desfășurat activități interactive cu elevi de liceu și gimnaziu, din Târgu Mureș, în principal fiind abordate informații referitoare la ceea ce reprezintă și presupun plecările de acasă.
Au fost dezbătute motivele pentru care unii minori aleg să facă pasul acesta, aspecte legate de climatul familial, fuga de eventuale abuzuri fizice sau emoționale, conflicte legate de regulile impuse în mediul de familie, dar și reacția părinților față de anumite situații neplăcute.
Totodată, au fost amintite riscurile unei plecări voluntare, respectiv expunerea la situații periculoase precum exploatare, trafic de minori, diferite accidente, implicarea în fapte antisociale sau chiar îndepărtarea de prieteni și familie.
Cu ocazia discuțiilor purtate, polițiștii, împreună cu elevii, au venit cu idei și soluții, pentru ca aceștia să poată gestiona anumite situații în care pot fi implicați, fără să recurgă la astfel de gesturi periculoase.
Tot vineri, polițiștii de prevenire și șiguranță școlară, în colaborare cu reprezentanții Filialei Mureș a Organizației ,,Salvați Copiii!”au pregătit la Cetatea Medievală din Târgu Mureș ateliere practice pentru școlari și preșcolari.
În cadrul atelierelor au fost realizate brățări cu numărul de telefon al părinților, obiecte utile în locuri aglomerate, în vacanțe sau drumeții, unde există riscul de rătăcire și dispariție.
Activitatea a fost legată în special de problema rătăcirilor, cum pot fi prevenite acestea și cum este indicat să reacționeze cei mici în magazine, locuri aglomerate, la munte, la pădure, la plajă, pentru a-și asigura protecția.
În plus, polițiștii au punctat riscurile relaționării cu persoane necunoscute, al plecărilor de lângă părinți sau alți însoțitori, fără a anunța sau a cere permisiunea.
Nu în ultimul rând, cu ajutorul polițiștilor de la Serviciul Criminalistic, cei mici au avut parte de o mică demonstrație, executată chiar de unul dintre câinii de urmă, folosiți la căutarea persoanelor dispărute.
Share this content: