Home Social Tinerii români sub 29 de ani sunt campioni să evite să-și găsească...

Tinerii români sub 29 de ani sunt campioni să evite să-și găsească primul job. Stagiile de pregătire ar putea fi soluția

31
0
  • Comisia Europeană a realizat o analiză asupra acțiunilor Uniunii Europene în materie de stagii pentru tineri plus principalele oportunități și provocări pentru a atrage acest segment de vârstă spre piața muncii.
  • România este o campioană negativă atunci când vine vorba de șomajul în rândul persoanelor sub 30 de ani sau când se analizează dorința tinerilor de a-și găsi un loc de muncă înainte de 29 de ani.
  • Doar 1% din tinerii români sub 29 de ani și care nu urmează studii sau cursuri profesionale sunt interesați activ să-și caute un loc de muncă. Și doar 2% din studenți au intenția să lucreze în perioada studiilor

Specialiștii Comisiei Europene au ajuns la concluzia că stagiile de pregătire ar putea fi soluția pentru a atrage persoanele sub 29 de ani în câmpul muncii. Mai exact, experții de la Curtea de Conturi Europeană au ajuns la concluzia că în studiul „Acțiunile UE vizând stagiile pentru tineri” că statele membre UE ar trebui să pregătească strategii de promovare a stagiilor la locul de muncă

Ponderea tinerilor care efectuează un stagiu înainte de a ocupa un loc de muncă obișnuit a crescut semnificativ în ultimii 10 ani. Studiile arată că stagiile le pot facilita tinerilor tranziția către un loc de muncă obișnuit. Analiza Curții de Conturi Europene oferă o imagine de ansamblu asupra acțiunilor și fondurilor UE care sprijină stagiile.

Ce este categoria NEET

O provocare majoră o reprezintă categoria tinerilor NEET ( (abrevierea pentru „Not in Education, Employment or Training” – tinerii care nu sunt angajați, nu urmează cursuri de educație sau formare profesională) și care se confruntă cu dificultăți ce îi împiedică să se integreze pe piața muncii. Persoanele sub 29 de ani care nu sunt active în câmpul munci și nu urează studii sau traininguri profesionale fac parte din NEET.

PersPectivele imediate ale Europei sunt strâns legate de cei 94 de milioane de tineri europeni cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani.

Șomajul constituie o problemă semnificativă în Uniunea Europeană, însă este deosebit de alarmant faptul că șomajul în rândul tinerilor este de două ori mai mare decât media generală, conform datelor Eurostat.

  • De exemplu, în ianuarie 2024, rata șomajului în rândul tinerilor (15 – 25 de ani) a fost de 14,9%, comparativ cu o rată generală a șomajului (20-64 de ani) de 6%.

440.000 de tineri nu muncesc

Citește continuarea aici

Share this content: