Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar fi trebuit să se aplice deja de la 1 ianuarie 2024. Executivul susține că Parlamentul a inclus prevederi neclare și inaplicabile, care au fost corectate. Există o listă de 25 de activități casnice, listă din care este exclusă profesia de bonă, reglementată separat. 

  • În lista de activități intră, printre altele, curățenia, întreținerea spațiilor verzi, spălarea rufelor și covoarelor, prepararea hranei, îngrijirea sau plimbarea animalelor, spălarea autovehiculelor, tăiatul lemnelor, culesul fructelor și legumelor.  
  • Platforma electronică destinată prestatorilor, beneficiarilor și angajatorilor este funcțională și poate fi accesată pe tichete.anofm.ro;
  • Platforma cuprinde și un Marketplace cu cereri și oferte de servicii;
  • Tichetele vor putea fi achiziționate de angajatori și acordate angajaților propriii sub formă de primă sau bonus;
  • Tichetul de activități casnice, emis de ANOFM în format electronic sau pe hârtie, valorează 15 lei și poate fi achiziționat de la agențiile de ocupare a forței de muncă sau online. El poate fi preschimbat de prestatori în numerar, din valoarea acestuia reținându-se impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale.

Share this content: