📌Primul și singurul Club de Radioamatori Școlari din mediul rural din România se află la Râciu!


Sub îndrumarea dlui profesor Adrian Baciu clubul funcționează de ani de zile și obține an de an premii în toată țara. Anul 2023 a fost un an bun pentru Clubul de Radioamatori Școlari din Râciu! Felicitări tuturor! Suntem mereu alături de voi! Ne mândrim cu voi!🙏🤗

📌În urma activităților din ultimii șase ani, de când există Radioclubul YO6KGS, s-a născut în acestă toamnă un nou proiect: “Electronica și magia undelor”. Este vorba de undele radio, undele sonore, vocea omului, lumina, valurile mării, cutremurele de pământ, cântecul păsărilor și multe alte aspecte ale undelor electromagnetice și vibraționale.

La concursul de proiecte Științescu Mureș din luna noiembrie a anului 2023, proiectul nostru a obținut Locul I și a primit o finanțare de 10.000 RON pentru aparatele, echipamentele și materialele didactice solicitate.

Echipa de proiect (în ordine alfabetică)

Baciu Ioan Adrian, YO5IA – profesor coordonator al proiectului,
Bacali Radu – profesor de informatică,
Birou Teodora – profesor de geografie,
Bordeianu Minerva – profesor de matematică-fizică,
Bucur Ștefan, YO6BLS – elev (voluntar),
Cioloboc Vasile – electronist (voluntar),
Covaci Daria, YO6CDC – studentă (voluntară),
Covaci Dorin – inginer electronist, coordonator al cercului de electronică (voluntar),
Covaci Narcisa – director,
Cozoș Marius – reprezentant al părinților, paramedic SMURD (voluntar),
Cozoș Marius, YO6CMM – elev (voluntar),
Gabor Iulian – reprezentant al Asociației Tășuleasa Social (voluntar),
Haraszti Werner, YO6OGW – inginer, radiocomunicații digitale (voluntar),
Iuga Alexandru – electronist (voluntar)
Pop Adrian – profesor de muzică, armonia undelor sonore,
Pop Alin – director adjunct,
Pop Radu, YO6RTP – student (voluntar),
Szoke Attila ,YO6OGY – radiocomunicații digitale (voluntar),
10 elevi radioamatori autorizați (15-19 ani, voluntari)
50 de elevi membrii ai Radioclubului YO6KGS si ai cercului de electronică.

Activitățile proiectului “Electronica și magia undelor” se vor desfășura în anul școlar 2023-2024 și vor continua în anii următori:
⦁ Pregătire practică și teoretică pentru pentru examenul de radioamator: Radiotehnică și radioelectronică, Regulamente interne și internaționale, Protecția Muncii.
⦁ Construcții electronice: generatoare frecvențe radio, audio, ultrasunete, lumini pulsatorii, receptoare radio simple, comandă la distanță prin sunete etc.
⦁ Construcții de antene și experimentarea propagării undelor radio în benzile de unde lungi, medii, scurte și ultra-scurte.
⦁ Continuarea proiectului “Promovarea Via Transilvanica pe calea undelor radio”, de data aceasta folosind o tehnologie apărută în ultimii trei ani: modurile digitale FT4 si FT8,
⦁ Simularea pe calculator a propagarii luminii, a undelor sonore și electromagnetice, a rezonanței, emisiei și recepției, reflexiei, difuziei, absorbției undelor, a modulației, precum și a altor aspecte.
⦁ Participarea la o parte dintre concursurile naționale și internaționale ale radioamatorilor: Concursul de Creație Tehnică Cupa Decebal (Deva) și Concursul Național Cupa Elevilor, Cupa Municipiului Câmpina, Concursul Lucian Blaga, Hungarian DX Contest etc.
⦁ Geografia, straturile atmosferei și undele radio; identificarea țărilor, regiunilor și localităților, a continentelor și insulelor în care se află radioamatorii care realizează legărturi radio cu membrii rdioclubului YO6KGS; înțelegerea hărții azimutale – traseul urmat de undele radio și avioane
⦁ Folosirea în cadrul orelor de fizică și muzică a unor echipamente construite sau achiziíonate.
⦁ Radioamatorismul, situațiile de urgență și acordarea primului ajutor – activitate realizată în parteneriat cu SMURD RÂCIU. În cadrul acestei activități elevii vor învăța regulile radiocomunicațiilor în situații de urgență. De asemene vor învăța cum se acordă primul ajutor.

Instituții partenere ale Radioclubului Școlar “Gheorghe Șincai” YO6KGS:
Fondul Științescu Mureș,
Primăria Comunei Râciu,
Radioclubul Județean Mureș,
Radioclubul Municipal Bistrița-Năsăud,
Asociația Tășuleasa Social,
SMURD Râciu,
Federația Română de Radioamatorism.

Share this content: