Home Salina Turda Salina Turda: O incursiune în istoria fascinantă a unei comori subterane

Salina Turda: O incursiune în istoria fascinantă a unei comori subterane

41
0

Salina Turda, o atracție turistică de renume mondial, ascunde o istorie bogată și fascinantă care se întinde pe parcursul a mai multor secole. Exploatarea sării din această zonă datează din epoca romană, când orașul era cunoscut sub numele de Potaissa. Dovezile arheologice atestă existența unor galerii de exploatare piramidale, datând din secolul II d.Hr., care au fost redescoperite în anul 1862.

De-a lungul timpului, salina a cunoscut o serie de etape de dezvoltare, fiind exploatată atât prin lucrări de suprafață, cât și în subteran. Începând cu secolul al XIII-lea, salina a intrat sub controlul regal, iar exploatarea a fost reglementată de către cămările de sare. Importanța sa economică a crescut considerabil, devenind una dintre cele mai importante surse de venit pentru Transilvania.

Un moment important în istoria salinei a fost construirea Galeriei Franz Josef în anul 1853. Această galerie, cu o lungime de 920 de metri, a facilitat transportul sării din mină și a contribuit la modernizarea exploatării.

Exploatarea sării la Turda a continuat până în anul 1992, când salina a fost închisă din motive economice. Ulterior, a fost inițiat un amplu proiect de reabilitare și modernizare, care a transformat salina într-un obiectiv turistic unic.

Salina Turda astăzi

Astăzi, Salina Turda este o destinație turistică populară, apreciată atât de români, cât și de turiștii străini. Vizitatorii pot admira galeriile impresionante, lacul salin subteran, roata panoramică și diversele amenajări tematice. Salina oferă și o serie de beneficii pentru sănătate, fiind recomandată pentru afecțiunile respiratorii și ORL.

Istoria bogată și frumusețea unică fac din Salina Turda un loc special, care merită vizitat de toți cei care doresc să exploreze o lume fascinantă ascunsă sub pământ.

Share this content: