Home Național NU CONDUCE dacă iei aceste medicamente!

NU CONDUCE dacă iei aceste medicamente!

968
0

În ultima perioadă s-a discutat mult despre medicamente cu risc de a pozitiva drug testul care li se face șoferilor. Cu toate acestea, listele cu astfel de medicamente prezentate pe diverse canale de știri, deși utile, sunt incomplete. În plus, dintr-o perspectivă de a REDUCE riscul accidentelor, sunt de o mare importanță medicamentele care (indiferent de ce iese la drug test) pot INFLUENȚA efectiv capacitatea de a conduce. Iată deci o listă cu medicamente des folosite/prescrise cu un astfel de efect:

1) Benzodiazepinele (ex. alprazolam – Xanax, lorazepam – Anxiar, diazepam, bromazepam, clonazepam – Rivotril, Clonotril) și alte medicamente similare (zopiclona – Imovane, zolpidem – Stilnox, Sanval). Sunt printre cele cu riscul cel mai mare, pentru că dau și somnolență, relaxează mușchii și încetinesc viteza de reacție.

2) Opioidele. Atenție la cele des folosite: tramadol (Doreta, Zaldiar), codeina (!! Importanță enormă, mai ales că se găsește în multe medicamente care se dau fără rețetă: Solpadeine, Aspaco, Fasconal, Caffetin, Codamin etc).

3) Unele antialergice. Dintre cele des folosite: feniramina/clorfeniramina (Fervex, ParaSinus, Faringo Hot Drink, Theraflu Extra), ciproheptadina (Peritol), prometazina (Romergan), dimenhidrinat (Arlevert). Toate pot da somnolență. Cu risc mai mic sunt cetirizina/levocetirizina (Reactin, Xyzal) sau loratadina/desloratadina (Claritine, Aerius), dar precauție și la ele.

4) Unele medicamente pentru depresie/psihoze (ex. amitriptilina, clomipramina – Anafranil, olanzapina, clozapina – Leponex)

5) Majoritatea medicamentelor pentru Parkinson. Așa numitele “atacuri de somn” au fost descrise pentru multe astfel de tratamente (ex. pramipexol – Oprymea, ropinirol – Rolpryna, levodopa – Isicom), de la care persoana pur și simplu adormea, fără să poată controla starea.

6) Unele medicamente pentru tensiune, în special cele de tip beta-blocante (ex. metoprolol – Betaloc, Egilok, propranolol, nebivolol – Nebilet) și nitroglicerina (inclusiv spray-ul sau plasturii).

7) Unele medicamente pentru diabet (mai ales insulinele și cele de tip sulfamidă: Diaprel, Amaryl), datorită riscului de hipoglicemie.

8)Metoclopramid (!! lucru de multe ori trecut cu vederea).

Și ar mai fi multe altele.

Observații:

1) Indiferent dacă vă urcați sau nu la volan, NU e recomandată combinarea unor astfel de medicamente cu alcoolul.

2) Multe dintre aceste medicamente pot pozitiva drug test-ul (cu toate că la unele, cum ar fi antialergicele, rezultatul e FALS pozitiv), iar unele sunt CLAR interzise la volan (ex. benzodiazepinele și opioidele).

3) Din punct de vedere al reglementării unor astfel de probleme, medicamentele care sunt CONTRAINDICATE la volan au pe cutie desenat un triunghi alb cu margini roșii și cu un semn de exclamare negru în mijloc.

Fiți responsabili, informați și NU luați medicamente după ureche!

Share this content: