La data de 11 octombrie a.c., în jurul orei 17.45, polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Reghin au oprit în trafic, pe DN15-E578, în localitatea Morăreni, un autoturism, condus de un tânăr de 20 de ani, din județul Neamț.

Conducătorul auto a fost testat de către polițiști cu aparatele din dotare, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Facem precizarea că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate spitalicească, pentru recoltarea mostrelor biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Pentru stabilirea cadrului legal, necesar verificărilor, polițiștii Biroului Rutier Reghin continuă cercetările în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

* La data de 11 octombrie a.c., în jurul orei 23.50, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Mureş, Biroul Drumuri Naţionale şi Europene, au oprit în Piața Trandafirilor din Târgu Mureș, un autoturism, condus din direcția Piața Trandafirilor către strada Gheorghe Doja, de către o femeie de 27 de ani, din județul Prahova.

Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, în urma testării sale cu aparatul DrugTest, au rezultat indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor cu efect psihoactiv.

Facem precizarea că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea mostrelor biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise, dar și pentru stabilirea valorii alcoolemiei în sânge.

Polițiștii au deschis un dosar penal și continuă cercetările pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

*** ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO!

Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis de conducere. Vă reamintim că, la data de 13 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori nu deținea permis de conducere.

Persoana în cauză va fi condamnată la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnată cu suspendarea executării pedepsei. Pentru prevenirea accidentelor rutiere, polițiștii mureșeni vă recomandă:

– Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere. Consumul de alcool scade capacitatea de a conduce autovehicule, reduce viteza de reacție, afectează puterea de concentrare și vederea;

– Consumul de substanțe psihoactive induce o falsă încredere în propriile simțuri, conducătorul asumându-și irațional riscuri în trafic.

Combinate, substanțele psihoactive și alcoolul sporesc semnificativ riscul implicării într-un accident rutier;

– Dacă ați consumat alcool, luați un taxi sau rugați pe cineva să vă ducă acasă!

– Nu vă lăsați prietenii să conducă sub influența alcoolului sau să consume substanțe interzise!

– Nu vă puneți viața în pericol urcându-vă în autovehicule conduse de persoane care nu dețin permis de conducere, se află sub influența alcoolului sau a drogurilor!

– Respectați cu strictețe regulile de circulație, adaptați permanent viteza la condițiile de drum și informați-vă cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le veți parcurge!

Conduceţi cu prudenţă! Cineva drag vă aşteaptă, în siguranță, acasă!

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

Share this content: