Pompierii mureșeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivelul județului Mureș.

Din data de 08 martie a.c., până în dimineața zilei de azi, 11 martie, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de
192 situații de urgență, dintre care:

  • 8 pentru stingerea incendiilor, 2 izbucnite la nivelul unei case de locuit și a unei hale, iar 6 izbucnite ca urmare a aprinderii vegetației uscate;
  • 4 alte situații de urgență, reprezentând deblocări de uși și salvări persoane suprapoderale;
  • 180 misiuni medicale SMURD de acordare a primului ajutor calificat, îngrijire medicală prespitalicească și transport spre unitățile medicale.

Dintre cele mai relevante misiuni ale echipajelor operative, amintim:

Vineri, în jurul orei 11:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au intervenit cu patru autospeciale de stingere, o autocisternă, o autospecială de slavare și lucru la înălțime și o ambulanță SMURD, pe strada Sălciilor din localitatea Sâncraiu de Mureș, în urma izbucnirii unui incendiu la o hală cu destinație service auto pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Incendiul s-a manifestat în interiorul halei și la acoperiș, iar în urma evenimentului au fost afectate o autoutilitară și un ATV parcate în interior.
La momentul izbucnirii incendiului, o persoană a suferit intoxicații și arsuri ușoare, aceasta a fost transportată la UPU Târgu Mureș.
Peste 20 de pompieri au intervenit în sistem structurat pentru îndepărtarea pericolului de propagare a incendiului la halele și autoturismele învecinate.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind scânteie electrică de la sudură.

Tot vineri, în jurul orei 21:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Târnăveni au intervenit cu două autospeciale de stingere în colaborare cu un echipaj medical SAJ, pe strada Principală din localitatea Suplac, în urma izbucnirii unui incendiu la o casă de locuit. În urma pătrunderii în locuință, a fost extrasă o victimă de sex masculin aproximativ 67 ani, semiconștientă, care a fost preluată de către echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.
Incendiul s-a manifestat în interiorul casei de locuit, iar în urma acestuia au fost afectate obiecte de mobilier și materiale textile.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

În perioada de referință, pompierii mureșeni au fost solicitați să intervină în urma izbucnirii a 6 incendii la nivelul unor terenuri din municipiul Sighișoara precum și în localitățile Pietriș, Ideciu de Jos, Livezeni și Gurghiu ca urmare a aprinderii vegetației uscate.

Echipajele au intervenit prompt pentru protejarea împotriva propagării flăcărilor la locuințe, anexe și adăposturi de animale, fiind afectată o suprafață totală de circa 5 hectare de teren. În urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime, incendiile fiind izbucnite cel mai probabil datorită focului deschis în spații deschise.

Vă reamintim, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ!

Totodată, pentru asigurarea climatului de siguranță a cetățenilor și pentru identificarea potențialelor cauze de incendiu, inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. Mureș au derulat un număr de 4 controale de prevenire și 4 informări prevenire la obiectivele din zona de competență.

Informații despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Compartiment Informare și Relații Publice
Locotenent Călușeri Alexandra

Share this content: