
Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de OUG prin care clarifică problema întreprinderilor legate. De la 1 ianuarie 2024, în calcularea plafonului de 500.000 de euro, de care depinde aplicarea regimului micro, trebuie incluse și veniturile acestor întreprinderi legate, a căror definire a stârnit numeroase interpretări.
Ce stabilește OUG, în esență: cei care au venituri de peste 500.000 de euro, cumulat, din mai multe entități la care au peste 25% din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau dreptul de vot/ numire/ revocare – inclusiv PFA, întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/alte forme de organizare a unei activități economice, fără personalitate juridică – nu pot aplica regimul micro cu nici una dintre firme.
Dacă veniturile totale sunt sub 500.000 de euro, o persoană poate alege o singură companie care să aplice în continuare impozitul de 1% sau 3% pe venitul microîntreprinderilor. Restul vor trece la impozit pe profit de 16%. Antreprenorii trebuie să declare ce firmă poate rămâne microîntreprindere până pe 31 martie, urmând ca din aprilie să înceapă plata taxelor la stat. Se estimează că peste 150.000 de firme vor ieși din regimul micro, iar numărul ar putea fi chiar mai mare după acest OUG.
Printre altele, se consideră că două persoane juridice române sunt legate dacă:
- una deține la cealaltă direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi ori de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice române;
- o persoană deţine, în mod direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi/ revoca atât la prima firmă, cât și la cea de-a doua;
Nota de fundamentare
Proiectul de OUG (pagina 17)
Share this content: