Home Sanatate Intervenţie de rezecţie punte osoasă cu machetă 3D preoperator, la Spitalul Clinic...

Intervenţie de rezecţie punte osoasă cu machetă 3D preoperator, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

12
0

O echipă de medici, din Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, coordonată de Şef Lucrări Dr. SOLYOM Arpad, medic primar ortopedie şi traumatologie, şi Secţia Clinică Chirurgie Generală II, coordonată de Prof. Dr. Radu NEAGOE, medic primar chirurgie generală, au realizat, în cursul zilei de luni, 18 martie 2024, o intervenţie chirurgicală de rezecţie punte osoasă cu machetă personalizată 3D, unui pacient în vârstă de 50 ani.

Intervenţia, care a durat aproximativ 4 ore şi jumătate, a constat în îndepărtarea unei punţi osoase de mărimi considerabile, situate între bazin şi femur, care îi bloca pacientului mobilitatea şoldului. 

Preoperator, a fost realizată, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D, coordonat de Conf. Dr. Ing. Gabriela STRNAD, de la Facultatea de Inginerie din cadrul  UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureş.

Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a tehnicii chirurgicale, a mărimii şi anatomiei structurii osoase.

Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul săptămânii viitoare, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever, imposibilitatea de a-şi mobiliza membrul inferior, precum şi o calitate a vieţii scăzută.

Echipa operatorie: Prof. Dr. Radu NEAGOE – medic primar chirurgie generală, Dr. Marton Denes – medic primar ortopedie şi traumatologie, Dr. Ioan NEMEŞ – medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, Dr. Daniela SALA – medic primar chirurgie generală.

Intervenţia realizată în cursul acestei săptămâni este ce-a de-a doua din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în care a fost realizată preoperator, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D.  Prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator a fost în anul 2023, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

Biroul de presă

Share this content: