Președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), Adrian Cucu, a declarat că primește în jur de 400-500 de rapoarte de tranzacții suspecte pe săptămână, față de 5-6 acum 25 de ani. El a subliniat că lipsa de disciplină financiară a companiilor „la toate nivelurile” duce la operațiuni aproape fără rost: retrageri de numerar, depuneri de sume, treceri de sume din conturile personale în conturile societății. Folosirea contului societății ca și cum ar fi contul personal este o mare problemă, a subliniat el.

  • Lipsa de cunoștințe financiare este cronică și e cea „care determină și atitudinea de frondă, de a nu prezenta documentele”.
  • „Vă dau exemplul unui grup de firme românești care operează pe o piață străină și care dă dovadă de o foarte mare dezordine financiară. Jumătate din conducătorii acestor firme sunt fără ocupații, așa s-au declarat ei la momentul înființării firmelor”, a spus șeful ONPCSB.
  • Banca Națională a României (BNR) a semnalat această lipsă de educație financiară a antreprenorilor într-un raport mai vechi, din 2022, arătând că o parte de vină o are încrederea companiilor în bănci, dar și gradul de educație financiară al bancherilor.
  • Încrederea companiilor în sistemul bancar autohton este preponderent moderată (58%). Cea mai puțină încredere au IMM-urile (21%), arată raportul BNR.
  • O altă declarație vine din partea președintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care susține că „mulți prin microîntreprinderi de fapt își iau salariile, plătesc mai puțin. Știm foarte bine lucrurile astea. În societatea românească e multă ipocrizie, minciună, limbaj dublu”.

Share this content: