Reacțiile mediului de afaceri

Reacțiile dure ale mediului de afaceri și specialiștilor în fiscalitate la introducerea sistemului e-TVA continuă, însă Ministerul Finanțelor își apără decizia. Am strâns mai jos câteva dintre cele mai relevante replici pe acest subiect venite în ultima zi: 

  • Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate, a explicat de ce măsura nu este pe placul mediului de afaceri: „Vorbim de dublă sau chiar triplă raportare în multe situații. Deci ANAF urmează, conform ordonanței acesteia, să trimită contribuabilul un decont precompletat. Contribuabilul își depune propriul decont conform datelor din contabilitate și în cazul în care apar diferențe mai mari de 20%, primește o notificare de la ANAF prin spațiu privat virtual și trebuie să depună o notă justificativă, adică să justifice diferențe. Ori asta închipuiți-vă câtă muncă suplimentară înseamnă, pentru că niciodată deconturile precompletate de ANAF nu vor fi la fel.”
  • „Sistemul e-TVA este o inepție fiscală pentru că este implementat din 1 iulie 2024 pentru date pe care la va avea Fiscul, parțial, și repet cuvântul «parțial» doar din 1 ianuarie 2025. De la anul poate mai discutăm, dar acum este o batjocură la adresa tuturor persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, fie că discutăm de personalul cu implicații în evidența contabilă, fie că discutăm de proprietarii respectivelor activități ce o să plătească mai mult”, susține consultantul fiscal Adrian Bența, într-un articol publicat pe Hotnews.ro.
  • Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (OFA UGIR) solicită Guvernului abrogarea ordonanțelor de urgență 69 și 70/2024, privind extinderea e-Factura și aplicarea sistemului e-TVA. Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, antreprenoarele denunță cele două ordonanțe de urgență ca fiind „un aviz pentru evazioniști, să-și acopere urmele”. 
  • Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) susține prorogarea cu 6 luni a termenului pentru adoptarea e-TVA, pentru a lăsa la dispoziția firmelor un răstimp suficient ca să se conformeze noilor norme. Organizația a strâns și o listă de probleme pe care ar urma să le ridice aplicarea sistemului. 
  • În același timp, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a spus că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, fiind un instrument de reducere a gap-ului de TVA. El a adăugat că, potrivit calculelor de la nivelul UE, sunt 35 miliarde lei care nu sunt încasate din TVA, sumă care ar putea fi virată la bugetul de stat. 

Share this content: