Home ANALIZĂ Fine dining-ul din România, printre cele mai accesibile din Europa

Fine dining-ul din România, printre cele mai accesibile din Europa

96
0

În prezent, tot mai mulți antreprenori din HoReCa se orientează spre localurile de fine dining, care nu mai sunt percepute ca un risc, ci ca o posibilitate de a cuceri clientul cu o experiență unică.

Am vrut să aflăm cum se poziționează fine dining-ul din România pe harta restaurantelor cu stele Michelin din Europa. Iată care au fost principalele descoperiri:

  • Prețul mediu al unui meniu de degustare în România este de 90 EUR/persoană
  • Alături de Malta (125 EUR) și Grecia (132 EUR), suntem printre cele mai accesibile țări pentru fine dining din Europa
  • Fine dining-ul din București se apropie de cel din orașele franțuzești. Media unui meniu de degustare e de aproximativ 100 EUR

Prețul mediu al unui meniu de degustare în România este de 90 EUR/persoană. Alături de Malta și Grecia, suntem printre cele mai accesibile țări pentru fine dining din Europa

Pentru a vedea cum se poziționează România față de țările care au restaurante cu stele Michelin, am analizat meniurile de degustare ale celor mai high-end restaurante din țară, le-am convertit în EUR și am calculat valoarea mediană. Rezultatele au fost comparate cu datele din analiza Chef’s Pencil.

Meniul de degustare e una dintre caracteristicile restaurantelor de fine dining. Poate cuprinde 6, 8, 10 sau chiar 20 de preparate, și are rolul de a ilustra  specificul localului, creativitatea chef-ului și de a oferi o experiență completă oaspeților. 

Media unui meniu de degustare în România este de 90 EUR/persoană. Comparându-ne cu restaurantele cu stele Michelin din Europa, noi avem printre cele mai mici prețuri când vine vorba de fine dining, fiind urmați de Malta și Grecia. Cu toate acestea, reușim să oferim experiențe culinare apropiate de standardul ghidului franțuzesc. 

În Malta, există 5 restaurante cu stele Michelin, iar prețul mediu pentru o masă de o persoană este de 125 EURGrecia are mai multe localuri în ghid  – 12 –  dar e și mai scumpă decât Malta și România. Prețul mediu al unei mese în Atena e de 132 EUR/persoană. 

La polul opus, se află Danemarca, Islanda și Suedia. Conform analizei Chef’s Pencil, Danemarca e cea mai scumpă țară din Europa, media unei mese la un restaurant cu stele Michelin fiind de 295 EUR. Asta înseamnă de peste 3 ori mai mult decât media unui meniu de degustare în România. 

Pe locurile 2 și 3 în top se clasează Islanda și Suedia. Deși Islanda găzduiește doar 3 restaurante cu stele Michelin, media unei cine e de 233 EUR/persoană. În Suedia e mai accesibil, costând 206 EUR să iei masa la un local din ghidul Michelin.

Citește continuarea:

Fine dining-ul din România, printre cele mai accesibile din Europa. Media unui meniu de degustare e sub 100 EUR – City Insider by Bookingham

Share this content: