Home Politic Europarlamentarii PNL cer Comisiei Europene mai mult sprijin pentru fermieri

Europarlamentarii PNL cer Comisiei Europene mai mult sprijin pentru fermieri

4
0

Eurodeputatul PNL Dan Motreanu, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, a anunțat că alături de colegul său Daniel Buda a solicitat Comisiei Europene luare unor măsuri urgente pentru a crește bugetul alocat fermierilor români.

“Uniunea Europeană trebuie să ia urgent măsuri suplimentare pentru sprijinirea fermierilor. Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, creșterea bugetului rezervei de criză a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a oferi fermierilor un sprijin proporțional cu amploarea pierderilor suferite. În scrisoarea trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reamintim că fermierii din UE sunt afectați negativ din mai multe cauze: secetă, inundație, afluxul de grâne ieftine din Ucraina. Agricultorii români resimt puternic consecințele multiplelor crize.” a fost anunțul făcut de europarlamentarul Dan Motreanu.

Acesta a mai anunțat că propune Comisiei Europene excluderea temporară a ajutoarelor de stat acordate sectorului agricol din calculul deficitului bugetar. Totodată cei doi europarlamentari solicită crearea unui mecanism la nivelul UE pentru achiziționarea cerealelor din Ucraina și distribuirea acestora în țările cu risc de foamete. Această măsură ar contribui la stabilizarea prețurilor cerealelor pe piața internă europeană.

“Până în prezent, Comisia Europeană a aprobat două tranșe de sprijin pentru fermierii din țările apropiate de Ucraina, România beneficiind de fonduri europene de aproape 40 de milioane de euro. Populiștii, aflați în căutare de capital politic, acuză UE că nu face nimic pentru fermieri și asta nu corespunde adevărului. Noi, europarlamentarii din grupul PPE, o spunem răspicat: este nevoie de un sprijin mult mai consistent. Finanțările europene au fost și rămân inadecvate și insuficiente pentru a compensa pierderile substanțiale suferite de fermierii europeni.” a mai adăugat europarlamentarul Dan Motreanu.

Parlamentul European a aprobat anul trecut propunerea privind egalitatea subvențiilor PAC în toate statele UE, ceea ce înseamnă subvenții mai mari pentru agricultorii români.

Biroul de Presă

PNL Mureș

Share this content: