Pentru că, de anul acesta, veniturile cumulate ale entităţilor legate (direct sau indirect) sunt luate în considerare atunci când se determină eligibilitatea unei companii pentru regimul de impozitare a microîntreprinderilor, sintagma „în mod indirect” vine la pachet cu o serie de consecințe, potrivit Fiscalitatea.roCe înseamnă deţinere „în mod indirect”, în acest caz?

E vorba de situaţia în care o persoană (fizică sau juridică) nu deţine direct titluri de participare sau drepturi de vot într-o companie, dar exercită controlul sau influenţa asupra acesteia prin intermediul unei alte entități sau a mai multor entități interpuse.

Practic, o deţinere indirectă apare când o persoană deţine o participație într-o companie A, iar compania A deţine la rândul ei o participaţie în compania B. Se consideră că persoana respectivă are o deținere indirectă în compania B prin intermediul participației sale în compania A.

Este important de reținut procentul de 25%: o persoană trebuie să deţină, direct sau indirect, mai mult de 25% din valoarea sau numărul titlurilor de participare sau drepturilor de vot sau să aibă capacitatea de a numi sau revoca majoritatea membrilor consiliului de administraţie sau similari ca veniturile generate să fie luate în calcul.

Share this content: