Home Business Cum ar putea afecta creșterea salariului minim sectoare cheie ale economiei?

Cum ar putea afecta creșterea salariului minim sectoare cheie ale economiei?

24
0

Intenția Guvernului de a crește salariul minim chiar de la 1 iulie până la 3.700 de lei brut (de la 3.300 de lei în prezent) ar putea crea probleme mediului de afaceri, în special în acele sectoare unde marja de profit este mică, și care s-au confruntat cu scăderi ale cifrei de afaceri în ultimul timp, a declarat pentru Termene.ro Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Sectoare precum industria prelucrătoare, unde se lucrează cu contracte negociate în avans pe 3, 6 luni sau chiar 12 luni, și unde nu se mai poate umbla la prețuri, vor avea mult de suferit, a explicat Pârvan. 

Contribuțiile sociale suplimentare plătite de mediul privat depășesc cu mult cheltuielile statului cu creșterea salariului minim al angajațior din sectorul public. „O alternativă pentru creșterea veniturilor la buget ar fi fost scăderea evaziunii, dar aici Guvernul este neputincios”, a mai spus Cristian Pârvan. 

Calea mai grea, dar mai eficientă de urmat pentru actuala clasă politică ar fi implementarea unei strategii de dezvoltare care să includă măsuri de susținere a mediului de afaceri, chiar dacă acestea sunt coroborate cu creșterea de salarii, a mai atras atenția reprezentantul patronal.

Share this content: