♦ Încurajarea consumului de apă potabilă de la robinet este şi o măsură în vederea reducerii utilizării plasticului care vine odată cu recipientele de apă cumpărate de la magazin, fiind aşadar nu doar o modalitate de a asigura accesul la un bun absolut necesar, ci şi o formă de reducere a impactului negativ asupra mediului înconjurător.
Canicula din ultimele săptămâni a ridicat încă o dată o problemă dezbătută de ani întregi, referitoare la accesul clienţilor din cafenele şi restaurante la apă potabilă gratuită, o facilitate pe care încă nu o oferă toate localurile din România. Totuşi, începând din aprilie 2024, există o lege (96/2024) adoptată de Parlamentul României care precizează că „se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 7 din 18 ianuarie 2023 privind calitatea apei destinate consumului uman (…), cu următoarea modificare: d) furnizarea gratuită a apei potabile prin reţeaua de distribuţie, pentru consumatorii din restaurante, cantine şi servicii de catering“.
În lipsa unor norme de aplicare şi a unor sancţiuni prevăzute, jucătorii din HoReCa au interpretat această lege ca pe o obligativitate a UAT-urilor de a se asigura că apa care ajunge în restaurante este potabilă, nu ca pe o obligativitate a restaurantelor. De aceea, unii dintre ei spun că furnizează apă potabilă gratis la cerere, dar nu au nicăieri afişată această disponibilitate, astfel că mizează pe necunoaşterea acestui lucru de către clienţi. În străinătate, adesea ospătarii aduc din oficiu apă potabilă la masa oaspeţilor în restaurante, iar în multe cafenele există robinete de unde clienţii se pot aproviziona singuri de câte ori doresc.
Încurajarea consumului de apă potabilă de la robinet este şi o măsură în vederea reducerii utilizării plasticului care vine odată cu recipientele de apă cumpărate de la magazin, fiind aşadar nu doar o modalitate de a asigura accesul la un bun absolut necesar, ci şi o formă de reducere a impactului negativ asupra mediului înconjurător.
Unii clienţi au povestit în postări din social media că, deoarece localurile sunt obligate să furnizeze apă de la robinet, dar nu neapărat filtrată, unii proprietari de cafenele şi restaurante aleg să taxeze şi această apă dacă o filtrează în prealabil. Alţii însă, chiar şi dacă o filtrează, aleg s-o ofere gratis.
Citește continuarea aici
Share this content: