Home Social Cod galben de ploaie in judetul Mures

Cod galben de ploaie in judetul Mures

7
0

ALERT // Instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă ⛈
🟧 COD PORTOCALIU
⏰ 31 mai, ora 13 – 31 mai, ora 20
📍 Banat, sud-vestul Transilvaniei, nordul și centrul Olteniei, Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali
⚠️ Pe parcursul după-amiezii și al serii, în areale din județele Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea, precum și în zona deluroasă și montană a județelor Arad, Bihor, Alba și Cluj, se vor semnala averse torențiale ce vor acumula local* 35-40 l/mp și punctiform* peste 50-60 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și izolat* grindină de mici sau medii dimensiuni.
🌊 Există riscul producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale.
🟨 COD GALBEN
⏰ 31 mai, ora 12 – 31 mai, ora 21
📍 vestul, sud-vestul și centrul țării, zonele montane aferente
⛈ În intervalul menționat, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat pe arii extinse* în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, sud-vestul și estul Transilvaniei, Oltenia, nord-vestul Munteniei și în zonele montane aferente. Vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, pe alocuri cu aspect de vijelie (rafale de până la 55-65 km/h) și izolat* grindină de mici dimensiuni. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp, iar punctiform* 30-35 l/mp.
– – –
IMPORTANT:
➡️ pe ARII EXTINSE* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie de peste 70% din zona vizată;
➡️ LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona de interes;

➡️ IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.);
✅ Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat cu exactitate arealul și intervalul de manifestare. Zonele aflate sub incidența codurilor prezintă o probabilitate mai ridicată de apariție a fenomenelor, nefiind însă obligatoriu ca acestea să se manifeste în fiecare localitate din județul respectiv.

✅ De asemenea, izolat și trecător, fenomene specifice instabilității atmosferice se pot semnala și în zonele care nu se află sub incidența codurilor. Intervalul menționat este orientativ și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume.

Sursa: Severe Weather Alert Romania

Share this content: