🇷🇴 / 🇭🇺…👇

INFORMAȚII
👉Stratul de zăpadă în toată zona montană a județului Mureş la altitudini mai joase de 1300m este de cca 30-35 cm grosime, la altitudine mai mare de 1300 de metrii în masivele Călimani respectiv Gurghiu avem un strat de zăpadă între 50-120 de cm. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 120 – 150 de cm.
👉Ținând cont de evoluția vremii în următoarele zile, facem următoarele recomandări turiștilor:

 • să evite traversările zonelor de jgheab sau urcarea pe aceste zone, unde sunt acumulări de zăpadă viscolită și cornișe de zăpadă la limita superioară;
 • să fie echipaţi corespunzător traseelor abordate;
 • în cazul în care se consideră că au anumite probleme, sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.
 • să ia în considerare că timpii de percurgere al unui traseu în condiții de iarnă se pot dubla față de timpii afișați pe tablele indicatoare;
  Pentru turiștii care nu au încă suficientă experiență în drumeții pe trasee montane, le recomandăm să urce pe traseele ușoare.
  ❗Nu sunt recomandate următoarele trasee din masivul Călimani:
 • cruce roșie, între Poiana Izvoarele și Coada Pietrosului.
  -cruce roşu, între Ilva Mică-vf.Rețitis.
  -triunghi albastru, între Răstolița-vf.Bistricioru.
  ⛷ Pârtia de schi din Sovata este deschis numai în weekend şi se schiază în condiții bune.
  👉Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.
  ❗Telefoane utile:
  112 – apel unic de urgență
  0728289442-dispecerat Salvamont Mureş
  0salvamont (0725 826668 )-dispecerat național Salvamont.

SalvamontMureș

INFORMÁCIÓ
👉Maros megye teljes hegyvidékén 1300 méter alatti magasságban 30-35 cm vastagságú a hóréteg, a Kelemen és Görgényi havasokban 1300 méter feletti magasságban 50-120 cm közötti hóréteg található. Azokon a szél fújta területeken (általában az erdő és az alpesi zóna határán) a hóréteg vastagsága elérheti a 120-150 cm-t is.
👉Az elkövetkező napok időjárásának alakulását figyelembe véve az alábbi ajánlásokat tesszük a turistáknak:

 • kerülni kell azokat a területeket, ahol hófúvás és hópárkányok vannak felhalmozva a gerinc közelében;
 • legyen rajtunk megfelelő téli felszerelés;
 • ha úgy ítélik meg, hogy valamilyen problémájuk van, vagy elvesztették az útvonalat, a kellemetlen, esetenként kritikus helyzetek elkerülése érdekében célszerű a mentőszolgálatot mielőbb értesíteni.
 • vegye figyelembe, hogy egy útvonal bejárási ideje téli körülmények között megduplázódhat a jelzőtáblákon feltüntetett időkhöz képest;
  Azoknak a turistáknak, akik még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal a hegyi túrázásban, javasoljuk, hogy könnyebb ösvényeket válasszanak.
  ❗ A következő útvonalak nem ajánlottak:
 • vörös kereszt, Poiana Izvoarele és Coada Pietrosului között.
  -vörös kereszt, Ilva-Mică – vf. Retitis között.
 • kék háromszög, Răstolița-vf. Bistricioru között.
  ⛷ A szovátai sípálya csak hétvégeken tart nyitva.
  👉A hegyvidéki terület gépkocsival történő megközelítéséhez ajánlatos a járműveket téli gumival és csúszásgátló lánccal felszerelni.
  ❗Fontos telefon számok:
  112 – sürgösségi szám
  0728289442-Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat
  0salvamont (0725 826668 )-országos Hegyimentő ügyelet.

MarosMegyeiHegyimentők

Share this content: