Home Business Aplicarea RO e-TVA ar putea fi amânată până în 2025

Aplicarea RO e-TVA ar putea fi amânată până în 2025

105
0

Noua Ordonanță 70/2024, care introduce RO e-TVA, ar putea fi amânată până în 2025, spun sursele Termene.ro. Decontul precompletat de TVA urma să fie aplicat de la 1 august, dar după discuții între guvernanți, patronate și organizații ale contabililor s-a ajuns la concluzia că termenul este prea scurt. Nu s-a stabilit dacă noul termen va fi 1 ianuarie sau 1 martie 2025. 

Firmele plătitoare de TVA care înregistrează diferențe mai mari de 20% între propriile deconturi de TVA și cele furnizate de ANAF vor trebui să explice aceste diferențe printr-o notă justificativă, un efort uriaș din partea contabililor și a chiar din partea ANAF. Digitalizarea Fiscului va conduce de fapt la creșterea birocrației, a declarat pentru Termene.ro consultantul fiscal Dan Schwartz.

Pentru a justifica față de ANAF aceste discordanțe în cadrul unui control sunt necesare de multe ori săptămâni întregi. Prin urmare, cum se vor putea fi comprimate toate aceste explicații într-o singură notă?”. Dan Schwartz atrage atenția că riscul de eroare este foarte mare, iar dacă Fiscul va trece la penalități, atunci acestea vor fi contestate în instanță. „Se poate ajunge la un număr foarte mare de contestații care vor bloca instanțele”.

Contabilii vor trebui să pregătească „adevărate manuale prin care să explice ANAF diferențele de TVA, prin acele note explicative. Totodată, ANAF va trebui avea nevoie de personal suplimentar care să interpreteze și înțeleagă aceste note explicative depuse de contribuabili”.

Camera Consultanților Fiscali susține că RO e-TVA ar trebui implementat cel mai devreme de la 1 ianuarie 2026, când datele pentru decont ar putea fi culese din SAF-T, fără a mai fi necesare verificări suplimentare. De la 1 ianuarie 2025, declarațiile SAF-T devin obligatorii pentru toți contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA.

Share this content: