Home Național Analiză: Noul impozit pe cifra de afaceri va crește rata efectivă de...

Analiză: Noul impozit pe cifra de afaceri va crește rata efectivă de impozitare la 20%-30%

9
0

Impactul măsurilor fiscale cuprinse în legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament va fi unul semnificativ, în special pentru entitățile care urmează să fie impozitate pe cifra de afaceri, în cazul cărora rata efectivă de impozitare va crește considerabil, la 20%-30%, după intrarea în vigoare a noilor reglementări, potrivit unei analize Deloitte România

Cele mai afectate domenii vor fi: 

  • tehnologie și telecomunicații;
  • industria auto;
  • retail; 
  • domeniul farmaceutic;
  • industria prelucrătoare. 

Conform aceleiași analize, impozitul pe cifra de afaceri ar aduce în plus la bugetul de stat 6,5 miliarde de lei pe an. Experții Deloitte atrag atenția că legea ar putea intra în vigoare chiar din luna octombrie, dat fiind că mai trebuie doar promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial. Printre măsurile cu aplicabilitate imediată se numără restrângerea facilităților acordate angajaților din anumite domenii, precum scutirea de impozit pe veniturile care depășesc 10.000 de lei pe lună pentru angajații din IT, și reintroducerea contribuției la sănătate pentru angajații din construcții și sectorul agricol.  

Cifrele săptămânii
6.949 de companii se aflau în insolvenţă iminentă în 2022, în avans faţă de cele 6.463 companii în dificultate înregistrate la finalul anului anterior, potrivit studiului „Evoluţia companiilor de impact din economia românească”, realizat de CITR. Pe de altă parte, 83% din cifra de afaceri la nivel naţional este generată de 39.970 de companii de impact, cu active totale de peste 1 milion de euro. (Economedia.ro) 7% din suprafața totală a Bucureștiului, adică cel puțin 1.580 de hectare ce reprezintă foste platforme industriale, reprezintă un potențial neexploatat pentru dezvoltarea orașului, dacă vor fi folosite pentru proiecte de regenerare urbană, arată o analiză iO Partners. (Profit.ro 10.545 de autoturisme au fost înmatriculate în România în luna septembrie 2023, în scădere cu 11,6% comparativ cu cele 11.927 de autoturisme înmatriculate în luna septembrie 2022. La nivelul Uniunii Europene, piaţa auto a înregistrat în septembrie un avans de 9,2%. (Agerpres.ro) 62.000 de locuri de muncă part-time au fost scoase în piață de la începutul anului și până acum, arată datele portalului eJobs. Numărul este cu 10% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, asta deși joburile cu jumătate de normă continuă să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie. (Economedia.ro)

Share this content: