ALERT // Precipitații abundente – ninsori și strat de zăpadă la peste 1600 m / intensificări ale vântului, viscol pe creste 🌧❄️🌬

 1. Precipitații abundente
  🟧 COD PORTOCALIU
  ⏰ 3 ianuarie, ora 06 – 4 ianuarie, ora 14
  📍 versanții vestici din nordul Carpaților Orientali, vestul Carpaților Meridionali și Munții Apuseni
  ⚠️ În zona montană a județului Maramureș și local în cea aferentă județelor Bihor, Alba, Cluj și Caraș-Severin (Munții Bihor, Vlădeasa, Țarcu, Godeanu) se vor semnala precipitații abundente, iar cantitățile de apă vor depăși 60-70 l/mp și, pe alocuri, 80 l/mp. La altitudini sub 1600 m treptat vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă preexistent, iar în zona înaltă (>1600 m altitudine) va ninge și se va depune strat consistent de zăpadă.
  🌊 În acest context, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale.
  🟨 COD GALBEN
  ⏰ 3 ianuarie, ora 02 – 5 ianuarie, ora 06
  📍 Maramureș, nord-estul extrem al Transilvaniei, zonele montane
  🌧 În intervalul menționat, aria precipitațiilor va fi în extindere, cuprinzând treptat cea mai mare parte a țării. În Maramureș, nord-estul extrem al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și pe flancul vestic al Carpaților Orientali, acestea vor fi însemnate cantitativ și se vor acumula cantități de apă de peste 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp. În zonele joase de relief va ploua, iar la munte – la altitudini sub 1600 m – ninsorile se vor transforma treptat în lapoviță și ploaie, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.
  ❄️ În zonele montane înalte (>1600 m altitudine) vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local mai consistent.
  ⏰ 4 ianuarie, ora 05 – 4 ianuarie, ora 12
  📍 Banat, sudul Crișanei
  🌧⚡️ În prima parte a zilei de joi (4 ianuarie), în Banat și sudul Crișanei se vor semnala averse, pe alocuri posibil însoțite de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp.

 1. Intensificări ale vântului, viscol pe creste
  🟨 COD GALBEN
  ⏰ 3 ianuarie, ora 02 – 4 ianuarie, ora 10
  📍 majoritatea zonelor montane
  🌬 În intervalul menționat, la început în Carpații Orientali și Occidentali, iar apoi și în jumătatea vestică a Carpaților Meridionali, vântul va prezenta intensificări susținute; rafalele vor depăși 80-90 km/h, iar pe creste – 100-120 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada, astfel încât vizibilitatea va fi redusă.
  ⏰ 3 ianuarie, ora 05 – 3 ianuarie, ora 20
  📍 nord-vestul și local centrul țării
  🌬 În intervalul menționat, în nordul Crișanei și în nord-vestul și sud-vestul Transilvaniei, vântul se va intensifica treptat și va sufla cu viteze la rafală, în general, de 55-60 km/h.

Sursa: Severe Weather Alert România

Share this content: