Pompierii mureșeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivelul județului Mureș.

Din data de 04 martie a.c., până în dimineața zilei de azi, 05 martie, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de 79 situații de urgență, dintre care:

  • 10 pentru stingerea incendiilor, 2 izbucnite la nivelul caselor de locuit sau anexelor, 1 izbucnit la nivelul unui autocamion la compartimentului motor, iar 7 izbucnite ca urmare a aprinderii vegetației uscate;

-1 intervenție de asigurare a măsurilor specifice prevenirii incendiilor în urma producerii unui accident rutier;

  • 1 altă situație de urgență, reprezentând transportul unei persoane suprapoderale;
  • 67 misiuni medicale SMURD de acordare a primului ajutor calificat, îngrijire medicală prespitalicească și transport spre unitățile medicale.

Dintre cele mai relevante misiuni ale echipajelor operative, amintim:

În această noapte, în jurul orei 03:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara au intervenit cu două autospeciale de stingere și o ambulanță B2, în localitatea Criș, comuna Daneș, în urma izbucnirii unui incendiu la nivelul unei case de locuit. La sosirea forțelor de intervenție la fața locului, s-a constatat faptul că incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 100 mp.
Din fericire nu au fost raportate victime.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind scurt circuit electric.

Tot în această noapte, în jurul orei 23:30 pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Luduș au intervenit la un accident rutier, între localitățile Tăureni și Zau de Câmpie.
La locul intervenției au fost alocate o autospecială de stingere, precum și un echipaj medical dintre. În urma autoaccidentări a rezultat o victimă, sex masculin, neîncarcerată, care au fost preluată pentru evaluare medicală. În urma evaluării medicale victima a suferit leziuni (cod galben) și a fost transportată la spital , pentru evaluare medicală suplimentară.
S-au asigurat măsurile specifice prevenirii incendiilor.

În perioada de referință, pompierii mureșeni au fost solicitați să intervină în urma izbucnirii a 7 incendii la nivelul unor terenuri în localitățile Vătava, Ungheni, Moișa, Dumbrăvioara, Dâmbău, Sânpetru de Câmpie și Vălenii de Mureș ca urmare a aprinderii vegetației uscate.

Echipajele au intervenit prompt pentru protejarea împotriva propagării flăcărilor la locuințe, anexe și adăposturi de animale, fiind afectată o suprafață totală de circa 39 hectare de teren. În urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime, incendiile fiind izbucnite cel mai probabil datorită focului deschis în spații deschise.

Vă reamintim, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ!

Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș atrage atenția:

Arderea vegetației uscate este interzisă prin lege și poate provoca pagube materiale semnificative, pune în pericol viața oamenilor și distruge habitatul natural.
Pentru a preveni incendiile de vegetație uscată, este important să urmați câteva măsuri preventive:
• Evitați aprinderea focurilor deschise în zonele cu vegetație uscată, în special în perioadele cu temperaturi ridicate și vânt puternic.
• Nu aruncați țigări aprinse sau alte obiecte inflamabile în apropierea vegetației uscate.
• Păstrați curățenia în jurul locuinței sau a terenului dumneavoastră, îndepărtând resturile vegetale uscate.
• Fiți atenți la utilizarea grătarelor sau a ustensilelor care produc scântei în zonele cu vegetație uscată.
• Informați autoritățile locale sau apelați numărul de urgență 112 în cazul în care observați un incendiu de vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Compartiment Informare și Relații Publice
Locotenent Călușeri Alexandra

De asemenea, de la remiterea buletinului informativ de mai sus, în județul Mureș s-au mai produs două incendii de vegetație.

Share this content: