Buletin Informativ – misiunile pompierilor mureșeni în perioada 16-19.02.2024
Pompierii mureșeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivelul județului Mureș.

Din data de 16 feburarie a.c., până în dimineața zilei de azi, 19 februarie, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de
198 situații de urgență, dintre care:

•11 pentru stingerea incendiilor, dintre care unul izbucnit ca urmare a aprinderii vegetației uscate;

  • 2 intervenții pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor și acordare a primului ajutor ca urmare a producerii unor accidente rutiere;
  • 5 alte situații de urgență, reprezentând extragerea apei acumulate ca urmare a precipitațiilor abundente, deblocări de uși și salvări persoane;
  • 180 misiuni medicale SMURD de acordare a primului ajutor calificat, îngrijire medicală prespitalicească și transport spre unitățile medicale.

Dintre cele mai relevante misiuni ale echipajelor operative, amintim:

Vineri, 16 februarie, în jurul orei 18:00, Detașamentul de Pompieri Târgu Mureş a intervenit de urgență cu o autospecială de stingere, în colaborare cu un echipaj medical din cadrul SAJ Mureş, pe strada Regele Ferdinand din muncipiul Târgu Mureș, pentru extragerea unei persoane din pârâul Pocloș. Pompierii au acționat promt pentru extragerea și preluarea persoanei, care din nefericire prezenta leziuni incompatibile cu viața, fiind declarată decedată de către echipajul medical prezent la fața locului.

Sâmbătă, 17 februarie, în jurul orei 06:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin și ai Punctului de Lucru Deda au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, în colaborare cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Rușii Munți și Deda, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la nivelul unei case de locuit situată în localitatea Răstolița. La sosirea echipajelor la fața locului, incendiul se manifesta cu flacăra deschisă, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, din imobilul afectat fiind evacuate de urgență și trei butelii de gaz. Pompierii au acționat prompt pentru limitarea propagării incendiului, pentru localizarea și lichidarea tuturor focarelor aprinse. În urma evenimentului nu s-au înregistrat victime sau persoane care să solicite îngrijiri medicale.
Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric.
Tot sâmbătă, în jurul orei 12:00, două autospeciale de stingere, o autoscară mecanică de lucru și salvare de la înălțimi, o autospecială de primă intervenție și comanda și două ambulanțe SMURD dintre care una cu medic din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în interiorul unui apartament situat pe strada Violetelor din municipiul Târgu Mureş. Incendiul s-a manifestat cu degajări de fum în interiorul apartamentului, fiind localizat la scurt timp după sosirea echipajelor la fața locului. De asemenea, situația de urgență nu a impus evacuarea locatarilor din blocul de locuit. Din nefericire, în interiorul apartamentului a fost identificată o victimă de sex masculin, carbonizată, care a fost declarată decedată la fața locului.
Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric.

Duminică 18 februarie, în jurul orei 21:00, pompierii militari din cadrul Stației Miercurea Nirajului și ai Detașamentului Târgu Mureş au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, în colaborare cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Miercurea Nirajului și Vărgata, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la nivelul unei case de locuit situată pe strada Secerișului din localitatea Miercurea Nirajului. La sosirea echipajelor la fața locului, incendiul se manifesta violent cu flacăra deschisă, pe o suprafață de aproximativ 300 mp la nivelul acoperișului, cu pericol de extindere la imobilelor din apropiere. Echipajele au intervenit în sistem structurat pentru localizarea și limitarea propagării incendiului, precum și pentru lichidarea tuturor focarelor aprinse. Ambulanța SMURD B2 și o ambulanță SAJ au preluat trei persoane care au suferit atac de panică, pentru acordarea îngrijirilor medicale la fața locului, nefiind necesar transportul acestora la spital
Cauza probabilă a producerii incediului a fost stabilită ca fiind coșul de fum amplasat necorescpunzător față de materialel combustibile.

Ieri seară, în jurul orei 22:00, pompierii militari din cadrul Detașamentelor Târgu Mureș și Sighișoara, în colaborare cu SVSU Bălăușeri au intervnit la un accident rutier produs între două autoturisme și un autocamion care transporta circa 6 tone de GPL, pe drumul E60, între localitățile Bălăușeri și Chendu, la locul intervenției fiind alocate trei autospeciale de stingere și un echipaj SMURD, pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor. De asemenea, pentru evitarea oricăror pericole s-a luat măsura îndepărtării cetățenilor la o distanță de 100 metri de locul evenimentului. Cele cinci persoane implicate în evenimentul rutier au fost evaluate medical la fața locului și nu prezentau leziuni, iar situația nu a impus transportul acestora la spital.

Totodată, pentru asigurarea climatului de siguranță al cetățenilor și pentru identificarea potențialelor cauze de incendiu, inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. Mureș au derulat o activitate de control pe linia securității la incendiu, în urma cărora s-au aplicat 2 avertismente și 2 amenzi în cuantum de 3000 de lei.

Informații despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Compartiment Informare și Relații Publice
Locotenent Călușeri Alexandra – purtător de cuvânt

Share this content: